Tjedni retrovizor

Malo politike, malo komunalnog reda i još malo politike.

Sve u svemu, puno politike.

– Smeće
Ja sam svoju sreću
Našao u smeću…
(Bora Čorba)

Evo, ”sprega” medija i zainteresiranih, zabrinutih građana, uz aktivaciju gradskog komunalnog redarstva ponekad uspije i riješiti pokoji problem. Prošlog tjedna bio je to problem s nabacanim smećem na ulazu u park Angiolina, a ispostavilo se da je za to smeće odgovorno jedno netom obnovljeno kupalište u blizini.

– Transparentno

Spend more time with the broken (see what became of their mistake),
You know you’re lost when you feel transparent.
(In Flames)

Što znači transparentnost? Grad Opatija za transparentnost proračuna dobio je odličnu ocjenu – u teoriji, to znači da bi svim građanima trebalo biti jasno na što se troši novac. U praksi, to znači da su dokumenti objavljeni na službenim stranicama, što je dovoljno za „peticu“, ali i da se u njima malo tko snalazi. Uostalom, kako bi se i mogao snaći, kada su troškovi za otvorenje Kulturno-turističkog centra „porazbacani“ u nizu stavki – malo je toga kod Festivala Opatija koji upravlja ustanovom, malo u sredstvima koja su namijenjena za „reprezentaciju“, malo u gradonačelnikovoj rezervi, malo na nekoj trećoj (ili četvrtoj) poziciji. Sve u svemu, ”puklo” je tu oko 700 tisuća kuna u nekih mjesec dana, pa je jasno da bi transparentno prikazivanje tog troška izazvalo revolt građana.

Ima još tih primjera transparentnosti. Prije izbora, gradonačelnik Dujmić medije je zvao u razgledavanje ”svojih” vila, tvrdeći da on ništa ne gradi na Poljanama. Nakon izbora, pokazalo se da to nije istina – odnosno, nije potpuna istina: ne gradi Dujmić, nego obiteljska tvrtka.

Ne moramo niti tu stati, što je s transparentnošću investicija? Imali smo ulaganje u KTC čija se konačna cijena još uvijek ne zna, kao što se ne zna tko je odgovoran za pogreške u gradnji. A troškovi će se, siguran sam, zbrajati još dugo nakon što je 100 tisuća eura ”slomljeno” na feštu otvorenja. Istovremeno, u garderobama nisu postavljene vješalice i klupe, a u toaletima sušila za ruke, pa ih sada Festival Opatija pokušava u rebalansu ugurati kroz ”nabavku opreme”. Hoće li se u toj posvemašnoj transparentnosti snaći DORH, ostaje za vidjeti.

– Svađe i prepirke

Life is very short, and there’s no time
For fussing and fighting….
(The Beatles)

Prva prava radna sjednica matuljskog Vijeća, ona na kojoj se usvajao rebalans proračuna, pokazala je da između vijećničke većine i načelničkog tima nema ljubavi ni povjerenja, odnosno da će nemoguće biti u ovakvim uvjetima odraditi puni, četverogodišnji mandat. Izbori su na vidiku.

Slična situacija mogla bi biti u Opatiji, gdje je rebalans na ”tapetu” danas u poslijepodnevnim satima. Gradonačelnik Ivo Dujmić vjerojatno se neće povesti za primjerom svog matuljskog kolege pa rebalans povući, naprosto zato što je previše sredstava potrošeno unaprijed, no vjerojatno će rasprava biti duga i žestoka. No, za razliku od Matulja, od sukoba Vijeća i gradonačelnika najviše bi mogli profitirati – građani.

Davor Žic / PodUčkun.net
tagovi: opatija, matulji, izbori, vijeće, pod učkun, poduckun.net, liburnija, tjedni retrovizor

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!