Tjedni retrovizor

U tri teme iz prošlog tjedna našlo se podosta toga – dok uz Učkarski samanj otvaramo jesensku sezonu i čekamo prve kiše i političke teme, u prošlom tjednu pozabavili smo se pitanjima otpada, cestogradnje i sportskim uspjesima.

Evo i nove tri teme Tjednog retrovizora.

– Otpad i smeće
Ja sam svoju sreću
Našao u smeću…
(Riblja čorba)

Postojeći sustav gospodarenja otpadom ne funkcionira baš najbolje – doslovno, njegova funkcija jest da preuzme svo smeće koje smo stvorili u stanu tijekom dva, tri ili tjedan dana, pridruži ga smeću naših susjeda i ljudi koji žive u okolnim ulicama te smeću koje su stvorili svi mještani nekog grada ili općine i sve to zajedno iskrca na nekom mjestu u šumi, ponešto udaljenom od naseljene sredine, ali ne previše kako bi postojao dobar pristup toj lokaciji. Nakon što se to mjesto u šumi napuni smećem do vrha, prekrije se zemljom i travom i izgradi umjetni humak svemu onome što je naša civilizacija tijekom godina odbacila.

Pritom nije bitno jeste li najekološkiji čovjek na svijetu koji plastiku u životu nije dotaknuo ili netko tko smatra da su individualno zamotane kriške sira, koje u jednom pakiranju imaju više plastike nego jestivog proizvoda, najveće dostignuće ljudskog roda – cijena koju plaćate za odvoz vam je potpuno jednaka. Pošteno? Pa, baš i nije.

Zato se sada uvodi pošteniji sustav naplate otpada. U kojem će se odvajati korisne sirovine pa preprodavati na tržištu, koje će sortirati i voditi računa o otpadu, za što smo izgradili reciklažna dvorišta i centar za gospodarenje otpadom. Ukratko, cilj je od smeća stvoriti gospodarsku djelatnost, ali tako da svima bude bolje – i prirodi koja više neće biti žrtva naše ljubavi za nerazgradivim materijalima i ljudima koji bi trebali plaćati za odvoz otpada onoliko koliko otpada sami stvore.

No, od svega toga ostalo je samo da će svi plaćati dvostruko više. Pa, ako onaj sustav ranije definitivno nije bio pošten, ovaj sada samo ispada dvaput nepošteniji…

– Cestogradnja
They’ll do what they do and they’ll say what they will,
but I’m building a road up to the hill.
(Sarah Siskind)

Širi nam se cestogradnja, uz novi rotor na Kuku i izgradnju čvora Trinajstići uskoro će Matulji biti najbolje prometno riješena jedinica lokalne samouprave u županiji.

Nedostajat će onda samo jedno kvalitetno rješenje za raskršće između DM-a i slastičarne, koje će omogućiti normalniji protok prometa, umjesto da se u jutarnjim i poslijepodnevnim vršnim satima kolona automobila prostire od centra pa do Frlanije.

– Sportaši
You’re simply the best,
Better than all the rest…
(Tina Turner)

Dugo nismo u retrovizoru prokomentirali neki sportski uspjeh, stoga je vrijeme da se pozabavimo odličnim rezultatima dvojice opatijskih sportaša, svakog na svome nivou i u svome sportu. Jedan od njih je mladi član Karate kluba Opatija Anton Baždarić koji je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo, a drugi je ponajbolji opatijski sportaš, jedriličar Enrico Marotti koji je osvojio Euro Grand Prix.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago
error: Content is protected !!