Tjedni retrovizor

Uf, kakav tjedan – tri duge sjednice vijeća, mnoštvo manifestacija i zanimljivih događanja, puno politike i još više lijepih, pozitivnih vijesti. A za sve to imamo samo tri mjesta u Tjednom retrovizoru, ali valjda ćemo ih uspjeti nekako ugurati…

– UPU
Swept away with the tide,
Through the holes in my hands,
Crown of thorns
At my side drawing lines in the sand.
(Dream Theater)

Urbanistički plan uređenja naselja Opatija, odnosno ono što je od njega preostalo nakon usvojenih amandmana vijećničke većine temeljem preporuka Odbora za prostorno planiranje (https://poduckun.net/amandmani-na-upu-usvojeni-fokus-plana-suzen-na-sportsku-luku-i-teme-od-javnog-interesa-opatija/) svakako spada u najvažniju temu prošlog tjedna, jer se radi o temi od širokog javnog interesa i dalekosežnih posljedica. Ne samo za Opatiju, nego za cijelu Liburniju.

Stoga, odmah odgovor na ključno pitanje: je li trebalo „srušiti“ dobar dio izmjena koje bi donio predloženi UPU? Jest, trebalo je. Postoje za to argumenti i na pojedinačnoj razini pojedinih izmjena koje su predložene, ali i na „široj slici“ promišljanja o prostoru koja u Opatiji nikad nije bila osobito jasno „naslikana“.

Što se tiče pojedinačne razine, posebice one točke koja je izazvala najveću ljutnju opatijske gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivom Dujmićem – odbijanja Vijeća da lokaciju bivšeg hotela Zagreb na Slatini prenamijeni iz kongresnog centra u hotel i omogući LRH investiciju planiranu u visini od 70 milijuna kuna – najbolji argument zašto se to nije smjelo dopustiti dao je, nehotice, pročelnik Zdenko Tupanjac. Objašnjavajući vijećnicima kako Grad ne može propisati „hoće li nešto biti lijepo“, nego samo volumen i iskorištenost određenog prostora, pozvao ih je da usporede hotel Ičići u Opatiji i hotel Lone u Rovinju koji su otprilike jednakih dimenzija. Ta plastična usporedba najbolje oslikava štetu koju LRH radi u prostoru i zbog kojeg joj nakon krova hotela Kvarner i hotela Ičići ne treba prepustiti najvrijedniju lokaciju u gradu. A argumenti o tome da će se tu otvoriti nova radna mjesta uistinu su cinični u trenutku kada sindikati prozivaju upravu zbog otpuštanja radnika i kršenja radničkih prava, o čemu se gradska vlast nije niti očitovala, iako je suvlasništvom u kompaniji osuđena i na „suučesništvo“ u ovom slučaju.

Iz „globalne“ perspektive, kako bi se polako počela mijenjati percecpija javnosti da je prostorno planiranje u većini slučajeva samo paravan za legaliziranu „pljačku“, potrebno je definirati jasne i primijenjive kriterije koji će biti „nulta točka“ svakog daljnjeg promišljanja prostora. Jer u Opatiji je ostalo tako malo prostora koji nije devastiran suludim prostorno-planskim odlukama da pričekati nekoliko mjeseci ili godina kako bi se „spasila budućnost“ uistinu ne bi trebao biti problem.

– Sloga
United, united, united we stand,
United we never shall fall!
(Judas Priest)

Dvaput su se oko bitnih stvari prošlog tjedna složili matuljski vijećnici – prvi puta oko osnivanja radnog povjerenstva za Miklaviju, a drugi puta oko odgađanja poskupljenja komunalne naknade.

U sljedećem koraku još bi se moglo dogoditi da se slože i oko neke odluke koju će uistinu i donijeti, a ne prepustiti povjerenstvu ili – vremenu…

– Pozitivne vijesti
Pozitivan stav,
Nemoj biti minus…
(TBF)

Pozitivom je uistinu bio obilježen prošli tjedan, iako su možda najveću pažnju javnosti zaokupila politička pitanja. Stoga s jednim skupnim tekstom odajemo priznanju svim pozitivnim vijestima hvale vrijednima – nagradama koje su na Danima hrvatskog turizma zaslužili Vila Ariston, plaža Lido i kupalište Angiolina i opatijska Thalassotherapija koja priprema poznati ronilački dvojac za obaranje novih rekorda; zatim velikom jubileju lovranske škole koji je dostojno proslavljen i time dodatno pojačao program izvrsne Marunade.

Odajmo priznanje i ostalima koji su to zaslužili: autorima projekta Memorijalnog centra Lipa pamti za koji su nagrađeni renomiranom stručnom nagradom; Vinku Surini čiji je život završio u knjizi autora Miroslava Krpana; Opatijkama koje su otkrile pletenje kao najbolju terapiju protiv stresa; ali i svima vama koji ste odvojili od sebe kako biste dali najpotrebnijima

Za jedan tjedan i više nego dovoljno…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!