Tjedni retrovizor

Objavljeno 06.11.2017.

Ima svašta u ovom tjednom retrovizoru – malo visoke politike, malo niskih strasti, malo velikih pronevjera, malo sitnih krađa, malo iznevjerenih obećanja, malo tradicije koja ne može ‘omanuti’.

Bacite oko…
– Sitne i krupne krađe
Put the cheddar in the pocket.
Put the rest under the jacket.
Talk to the cashier, he won’t suspect.
And if he does…
Do a runner!
(The Slits)

U tjednu u kojem je za bivšim vlasnikom Ville Castelo u Medveji raspisana Interpolova tjeralica, sličan „oglas“ nešto manjeg međunarodnog odjeka, ali jednakog značaja osvanuo je na vratima butige na Tošini. Razlika između „velikog blogera“ i „sitnih lopova“ jest u – dosegu. Dok su ovi potonji opljačkali jednu butigu, Todorić je „opljačkao“ – sve. Pa da je netko na istaknutom mjestu u Hrvatskoj prije dva i pol desetljeća objesio transparent kako „lopovi nisu dobrodošli“, možda bi cijela priča oko Agrokora drugačije završila. Ali, bez dobrodošlice za lopove, tko bi nam onda vladao državom?

– Operacija „Stadion“
You talk big when you preach,
But emty promises are what you keep.
You say your dedication is so deep,
I know that your
Talk is cheap…
(Bold)

Dugo se već nije dogodila tako jasna i izravna društvena akcija kao ova koju su pokrenuli i realizirali predstavnici Nogometnog kluba Opatija, isključivo tražeći ispunjavanje političkih obećanja i izgradnju novog stadiona koji je najavljen već prije više od dvije godine i zatim „zaboravljen“ sve do protekle izborne kampanje. Svojim su aktivnostima na društvenim mrežama i akcijom pred gradskom vijećnicom nogometaši pokazali kako ne žele više da drugi koriste njihovo ime i značaj za vlastitu promociju, nego će sami stati u zaštitu svoga ugleda i neće dozvoliti da ih se kao malu djecu zavlači „dudama varalicama“.

Takav jasan i čvrst stav, u kojem su predstavnici NK Opatija kazali – projekt za stadion nam je dobar ako je igralište dovoljno veliko, ali nismo zadovoljni dinamikom realizacije i tražimo da se stvari pokrenu s mrtve točke – očito je zbunio opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića koji je izveo pravi mali igrokaz za „pozornicom“ u gradskoj vijećnici.

Prvo je optužio nogometaše da napadaju njega osobno, zatim oporbu da napada projektante stadiona – iako niti jedno od toga nije bilo točno – da bi na koncu okrenuo za 180 stupnjeva (predlažem da se za ubuduće za tako vratolomnu piruetu i salto mortale koristi termin „izvesti Dujmića“. Recimo: „hrvatski gimnastičar je nakon fantastične vježbe na prečkama savršeno izveo ‘Dujmića’ i zaradio najviše ocjene“) tvrdeći kako će se „odmah krenuti u projektiranje“.

No, tek treba vidjeti je li opatijski gradonačelnik u proteklih par mjeseci „loptanja“ po društvenim mrežama i pred gradskim vratima „naučio lekciju“. Jer, riječi su jeftine, a „politička obećanja čekamo“.

– Pozitiva
Stojiš u centru mojih misli
Kao maslina na pizzi…
(Mile i Putnici feat. Ivana Mazurkijević)

Po običaju, za kraj – pozitiva, čisto da vam ne ostane gorak okus u ustima nakon čitanja Tjednog retrovizora. A pozitivne su priče čak dvije, a obje govore o tradiciji. Jedna je tradicija vrhunske medicine koja traje već šest desetljeća, a druga obiteljska tradicija maslinarstva koja traje tek upola kraće. U svakom slučaju, vrijedi ih ponovo pročitati!

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , ,

Vrati se natrag »