Tjedni retrovizor

…ilustracija…

Tri nove teme iz starog tjedna…

– Konsolidacija
Nije ovo uspavanka, pesma gnjavanka:
„Buenas noches, chiquita“…
(Đorđe Balašević)

U tjednu odsutnosti opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, koji je (ponovo) otišao na godišnji odmor, u prvi su plan stigli opozicijski čelnici, a možda ključni termin bio bi – konsolidacija snaga. Opatijski SDP, možda najviše pogođen gubitkom lipanjskih izbora, odlukom da je Fernando Kirigin jedini kandidat za predsjednika stranačke organizacije, pokazao je jedinstvo i nakon nekoliko mjeseci „preispitivanja“ ponovo krenuo prema naprijed. Jasno je, preuzimanjem stranke, Kirigin će postati i budući (ponovni) kandidat za gradonačelničku funkciju, a u tu utrku, sasvim sigurno, posljednji će put ući kao „izazivač“ jer će se iz nje vratiti „sa štitom ili na štitu“.

Kirigin je prošlog tjedna dominirao i u ostalim vijestima, prvo u Sportskom savezu „emancipacijom“ od gradske administracije, a zatim isplivavši kao kandidat za funkciju ravnatelja Lučke uprave koja je posljednjih mjeseci pod posebnim povećalom javnosti zbog brojnih kritika izrečenih na račun aktualnog „šefa luke“. Riskantna je to pozicija, koja je u startu naišla na kritiku i prigovore o „uhljebarstvu“ s jedne strane, ali i na podršku uz poruku da je vrijeme da se to mjesto prepusti „Opatijcu koji može donijeti red u luku“. U konačnici, jasno je da je Kirigin preuzeo vruć krumpir te će (ako ga potvrdi ministar Butković) vrlo brzo morati dokazati svoju sposobnost – ako luku povede u dobrom smjeru, ojačat će svoju poziciju kao ozbiljnog kandidata na idućim izborima za gradonačelnika (ma kad oni bili, a moguće je da budu već na proljeće) ili, u suprotnom, ostati „privezan“ na mulu.

Uz SDP, rascjepi su pogodili i IDS, koji je proljetos prošao kroz pravu „mejozu“ podijelivši se na velik broj raznovrsnih „staničnih organizama“ od kojih su neki stali uz Dujmića, neki uz veliku lijevu koaliciju, a neki ostali „u sredini“. Pozitivan rasplet u cijeloj toj priči može biti činjenica da se stranka sada nanovo posložila, uz novi elan usprkos „starom“ predsjedniku Jadranu Rubeši te da će na sljedećim izborima igrati i više od sporedne uloge.

Konsolidirano stranačko vodstvo, u oba slučaja, trebalo bi značiti i pravovremenu pripremu za nastup na izborima koji se, doista, mogu dogoditi već na proljeće – ili tek za tri godine. U svakom slučaju, ako oporbeni vijećnici pronađu prave note za biračke uši i uspiju svoje glasove ujediniti u solidan zbor koji dobro zvuči zajedno, mogli bi ponuditi primamljivu alternativu Opatijcima, pozvati ih da razmisle prije nego što svoj glas zamijene za šaku populističkih obećanja i promisle o dugotrajnom razvoju svoga grada. No, ako ne postignu pravu harmoniju, bit će toliko lakše aktualnom gradonačelniku i njegovoj ekipi protrčati kroz izborne staze i tjerati nas da, umjesto budnica, još godinama pjevamo – uspavanke za ovaj grad.

– Zajedno
Together’s amazing,
Together we’re blazing,
Together we’ll go all the way.
(Pet Shop Boys)

O tome kako se kvalitetno promišlja lokalni razvoj kada političke borbe nisu u prvom planu mogu svjedočiti mještani Mošćeničke Drage, mjesta koje je zajedništvom obilježilo prvih četvrt stoljeća svoga postojanja i prometnulo se od „posljednje rupe na svirali“ u praktički kulturno središte Liburnije s kvalitetnim idejama koje redovito postižu međunarodnu validaciju i projektima koji služe mještanima, a ne egu vladajućih. Kruna svega jest proračun koji bi u 2019. godini trebao biti rekordan, upravo zbog europskih i projektnih sredstava koji će gotovo nadmašiti one izvorne prihode općinske kase.

– Pobjede
Prva liga, prva liga,
Ali mene nije briga…
(Kuzma & Shaka Zulu)

Ako nam draški proračun nije bio dovoljan „dašak pozitive“ za ovaj tjedni retrovizor, evo u posljednjoj ovotjednoj temi malo sporta. Jer, kad ne pobjeđuje HNK Rijeka o čijim smo uspjesima navikli čitati, čini to NK Opatija koja svako kolo sve glasnije najavljuje svoj dolazak pred prag Druge lige.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

1 year ago
error: Content is protected !!