Tjedni retrovizor

…ilustracija…

Kažu da su stari Grci izumrli jer su bili stari.

Sve mi se čini da se isto sprema i starim Opatijcima…

– Bijeg u brda
Run to the hills,
Run for your life…
(Iron Maiden)

Ključna riječ prošlog tjedna, čini mi se, bila je demografija, a podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da liburnijsko područje na tom planu ne stoji baš „bajno“, kao, zapravo, niti čitava Hrvatska. Iako su Matulji laganim rastom dobili status najmnogoljudnije jedinice lokalne samouprave na Liburniji (površinom najveći već su odavno), zapravo jedino Kastav ima razloga za zadovoljstvo, budući da rast stanovništva ostvaruju i doseljavanjem i prirodnim prirastom.

Donekle „ublažujuć“ podatak može biti da je na liburnijskoj razini ukupan broj stanovništva stabilan – kada se zbroji „plus“ Kastva i Matulja s „minusom“ Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage, rezultat je praktički „na nuli“. Drugim riječima, migracija stanovništva prvenstveno je usmjerena od obale prema „gornjim krajevima“, što je zanimljivo zbog činjenice da se većina migracija u Hrvatskoj događa u suprotnom smjeru, odnosno napuštaju se prvenstveno ruralna područja, a naseljavaju velike urbane sredine i obalni pojas.

Istovremeno, taj „bijeg u brda“ daje vrlo jasne smjernice što bi se trebalo napraviti da se „egzodus“ stanovništva zaustavi ili barem uspori: pitanje broj jedan jesu visoki troškovi stanovanja, odnosno nemogućnost mladih obitelji da si priušte kvalitetan „krov nad glavom“ u Opatiji, Lovranu ili Dragi. Jaz u cijenama nekretnina između obale i zaleđa s vremenom će se smanjivati – pa već i sada Matulji zbog pritiska doseljavanja bilježe ubrzan rast cijena nekretnina – no lokalna vlast mora reagirati i prije tržišta te omogućiti ostanak svima onima koji to žele.

Inače će mladi ljudi u svoj grad svraćati samo kao gosti, i to samo u sezoni besplatnog parkinga.

– Starci
We are old, we are cheap,
Take our teeth out when we sleep.
Got no friends, bad eyesight…
Feel like shite.
(Doofergrass a.k.a. The Shirehorses)

Dvije teme s prošle sjednice Gradskog vijeća bolje je promatrati kao jednu, uz pitanje: treba li nam igralište na vrhu garaže Gorovo i treba li nam toliko igrališta za djecu u Opatiji?

Pa, u načelu – ne treba. Ne samo zato što – vidi prethodnu temu – Opatijci ubrzano stare pa je logično da prostori za mlade propadaju jer mladih više nema, već i zato što djeca i mladi nemaju pasivno biračko pravo pa ne mogu artikulirati svoje želje i potrebe. Siguran sam da bi glas jednog djeteta čiji su podaci poznati redakciji dobila ona politička opcija koja bi vratila „ringišpil konjiće“ na plažu u Ičićima, no njegovi roditelji ipak se povode drugim obećanjima. I dječja igrališta lijepa su tema za „njurganje“, ali nisu ono što će motivirati građane da izađu na izbore i zaokruže nečije ime. Mladi bi možda mogli i reći nešto više, no previše su zauzeti cuganjem na stepenicama i zidićima, koje im radi i probleme u sjećanju, pa bi možda onako mutne glave možda zaokružili i krivo ime.

Zato valja, u prvom redu, misliti na penzionere. Prije svega, oni su uglavnom vlasnici nekretnina, što znači da je najmanje vjerojatno da će odseliti i da će dugoročno ulaganje u njihov standard propasti. Kao drugo, nema tog vjetra, kiše, snijega, leda ili loše prometne povezanosti koja će ih spriječiti da već u 7 sati ne čekaju pred vratima biračkog mjesta. A kao treće, mjerama usmjerenima prema penzionerima kroz „trickle-down“ ekonomiju zapravo se podupiru sve generacije – ionako danas svi koji nisu otišli „u brda“ žive pod krovom sa svojim starcima i njihovim starcima, a starce uvijek možeš nažicati koju kunu.

– Nešto za kraj
Despacito
Quiero respirar tu cuello despacito…
(Luis Fonsi)

Da ne bi bilo sve u negativi, evo par pozitivnih vijesti koje su prošlog tjedna bile itekako čitane. Prije svega, 25 godina već živi i radi Katarina Line koja je iz Opatije „zavladala Jadranom“, pa je to lijepa obljetnica koja zavrijeđuje čestitke. Jednako dugo koliko i Katarina Line, postoji i Općina Mošćenička Draga, koja je ove godine prvi puta uvela učeničke i studentske stipendije i time zavrijedila odobravanje javnosti: dosad, kažu, nije bilo potrebe za stipendijama, niti za studentima, jer su svi imali apartmane i bavili se turizmom. I, za kraj, malo glazbe

Davor Žic / Podučkun.net