Tjedni retrovizor

…ilustracija…

Tema tjedna je proračun, a pod tema – prirez. Netko ga uvodi, netko ga ukida, a netko i bez njega lijepo gradi zahvaljujući europskoj lovi.

– Sve
Your lips move,
But I can’t hear what you’re saying…
(Pink Floyd)

Bilo je prošlog tjedna, osobito na sjednicama vijeća, mnoštvo materijala za najgenijalniju izjavu ako ne svih vremena, onda barem mjeseca studenog. Recimo, ona gradonačelnika Ive Dujmića koji je prodaju hotelske kuće što danas vrijedi duplo nazvao „naboljim potezom ikad“, što doista stavlja veliki upitnik nad sve druge njegove poteze.

No, krunu je ovog tjedna s pravom zaslužio vijećnik PGS-a Mladen Prenc, čiju je izjavu dovoljno prenijeti bez komentara iz prošlotjednog izvještaja:

– PGS je ispočetka bio protiv povećanja komunalne naknade, no zbog međustranačkog dogovora dignut ćemo ruku za povećanje, kazao je Mladen Prenc, koji je prilikom glasovanja zajedno s kolegom Harijem Jurdanom ostao suzdržan.

– Različiti putevi
Another turning point,
A fork stuck in the road…
(Green Day)

Opatija i Matulji imali su jedno vrijeme različite razvojne puteve – dok je Opatija počivala na lovorikama ranog turističkog razvoja, Matulji su se trudili graditi infrastrukturu i razvijati gospodarstvo, što ih je i dovelo do titule općine s najvećim brojem gospodarskih subjekata u Hrvatskoj. No, kako je infrastruktura uglavnom teško vidljiva prosječnom biraču, a benefiti gospodarskog rasta vide se tek godinama kasnije, tako su obje jedinice lokalne samouprave odlučile kreditima graditi velebne objekte – svaka po jednu sportsku dvoranu, uz koju je Opatija izgradila KTC, a Matulji Zdravstveni centar.

Veliki su to potrošači budžeta, koje je sve teže namiriti iz proračunskih sredstava, posebice u Matuljima koji su „prepušteni sami sebi“, odnosno uskoro više neće moći računati na državnu pomoć u razvoju. A posljedica toga jest ideja o prebacivanju troškova s države na građane, uvođenjem prireza, poskupljenjem dječjeg vrtića, povećanjem komunalne naknade. Nije to bez logike – građani su, sasvim sigurno, htjeli izgradnju kapitalnih objekata i ulaganje u svoj nadstandard, pa ima smisla da sada troškove tog nadstandarda i plate. Kao kad kupiš skupi auto – jedno je cijena samog auta, a nešto sasvim drugo kada u tu kalkulaciju ubaciš gorivo, gume i registraciju… No, da su možda pričekali još koju godinu, da bolje zažive radne zone, da se gospodarstvo razmaše do kraja, možda tu promjenu „vozne klase“ ne bi ni osjetili na svojim primanjima.

S druge strane, sada Opatija kreće „drumom“ dok Matulji ulaze u šumovite predjele, pa je tako vijećnička većina najavila ukidanje prireza.

Ušteda za građane mala, ali značajna, makar simbolički – zašto bi oni iz vlastitih džepova plaćali tuđa populistička obećanja i financirali skupe izborne kampanje? Da se prirez proteklih deset godina sustavno ulagao u konkretne projekte, mogao je do sada biti izgrađen novi stadion i garaža na Gorovu, bez kreditnih sredstava. No, umjesto toga, Opatijci su iz svojih džepova (su)financirali kamate nečijih grandioznih planova. Sasvim je u redu da to nakon deset godina prestane…

– Rekord
Mi smo širili europsko jedinstvo,
Od jutra do mraka prestajali nismo..
(Mucalo)

Moglo je ukidanje prireza u Opatiji biti i ona treća, „najpozitivnija“ tema prošlog tjedna, da se nisu u cijelu priču uključili Lovranci i izglasali najveći budžet u povijesti Općine u kojem se trećina sredstava odnosi na projekte financirane uz pomoć fondova. Tako će, nakon strpljivog čekanja nekoliko godina, Lovranci poslije kina dobiti i Društveni dom i poticanu stanogradnju i uređen Stari grad, bez da će to morati (dodatno) financirati iz svojih džepova. Jendako dobri u korištenju vanjskih izvora financiranja su i Dražani, koji su pametnom prodajom imovine i dobrim aplikacijama na fondove izgradili i društvenu i kulturnu infrastrukturu. I također ne razmišljaju o uvođenju prireza…

Inače, kad smo već kod pozitive, valja uputiti i jednu službenu rođendansku čestitku Jedriličarskom klubu Opatija, mladiću od 130 let.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago
error: Content is protected !!