Tjedni retrovizor

Tri stare teme i jedan stari Miladin.

– Starine
Sjedim sam na trotoaru,
Prebijenu nemam paru
I čitam stare novine…
(Miladin Šobić)

Evo u nekoliko brojki „prometa“ ovogodišnje Noći muzeja na Liburniji. Memorijalni centar Lipa – pun preko kapaciteta. Zvončarska zbirka Rukavac – apsolutno krcata. Hrvatski muzej turizma na dvije lokacije s dvije izložbe: jedva 50 ljudi.

Kako je to moguće? Kako se dogodilo da je jedan „nacionalni“ muzej slabije posjećen od memorijalnog centra koji djeluje kao podružnica županijskog muzeja u jednom od najmanjih mjesta na Liburniji i jedne zbirke, također u matuljskom zaleđu? Možda je problem u katastrofalnoj komunikaciji ljudi iz HMT-a koji su novinarima u najavi programa Noći muzeja poslali četiri kontradiktorne objave. Prva je najavljivala izložbu i predavanje o Juliusu Glaxu u petak, druga je najavljivala izložbu o Dušanu Džamonji u subotu, treća je u e-mail poruci najavljivala da će posjetitelji u petak moći razgledati Džamonjinu izložbu koja se otvara u subotu dok u samom tekstu najave u prilogu nije stajalo da se ta izložba otvara u subotu već da je dio programa Noći muzeja u petak, a četvrti mail potpuno je promijenio termine održavanja programa iz prvog maila. Nije se lako u tome snaći.

Ipak, čini se da je problem daleko širi, iako prilično autistična komunikacija HMT-a rijetko kad uspije pogoditi „bilo publike“. Ne treba kriviti niti isključivo sadašnju upravu muzeja, koja je samo posljednji čin u farsi koja je započela prije deset godina, otvorenjem muzeja bez eksponata, bez programa, bez ideje i – kao što se potvrđuje iz godine u godinu, iz izložbe u izložbu – bez publike. Nažalost, ne treba očekivati da će se stanje promijeniti, jer dok Rukavac „zvoni“, a Lipa „živi“, Hrvatski muzej turizma će nastaviti životariti. I za to ovom društvu isporučivati račun koji se mjeri u milijunima kuna godišnje…

– Đir od Pusta
Život moj lumperaj,
A jedva s krajem vežem kraj…
(Miladin Šobić)

Naši reporteri i ovog su tjedna bili izrazito vrijedni, pohodili sva pusna zbivanja i donijeli ogromne fotogalerije i atraktivne video-priloge, pa bi šteta bilo ne podijeliti ih još jednom s vama. Pusne nemotarije krenule su još u petak u Permanima, nastavile se u subotu ujutro sportskim aktivnostima u Lovranu, Matuljima i Rukavcu te tradicionalnim subotnjim pohodom po lepom vremenu Frlanskih zvončara.

Subota navečer već je pružila priliku za „opasne provode“ – onaj tko je bio većih kapaciteta mogao je napraviti lijepu turneju svrativši prvo u opatijski klub Gervais, zatim istraživši domaću atmosferu Štale u Permanima i na koncu se uputivši u centralno ovogodišnje okupljalište maškara iz dvije županije i dvije države. Nedjelja je pripala zvončarima iz Zvoneće, odnosno Korenskog, kao i najslađim malim maškarama u Opatiji.

– Voda
Mladost treba sve da gradi,
Budućnost na duši ima,
Od crnoga stvorit’ bijelo
Stvorit ljeto gdje je zima…
(Miladin Šobić)

Voda je izvor života, ali za sve ostalo potrebne su pare. Ma i za vodu, da se ne lažemo… A za privlačenje novca iz europskih sredstava specijalizirala se posljednjih godina tvrtka Liburnijske vode, koja je već pet projekata realizira s minimalnim ili nikakvim učešćem lokalnog stanovništva u troškovima. I radi se o važnim projektima, za cjelokupni vodovodni sustav ili pak za pojedinačna naselja u kojima će vodu dobiti oni što za njom već dugo žeđaju.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!