Tjedni retrovizor

U doba vječne kompresije sadržaja, mi smo šest tema saželi u tri. Nije neki revolucionarni algoritam, ali ipak jest razlog za zadovoljstvo što tekst koji se spremate pročitati – nije dvostruko duži.

– Trgovina
Drugovi odoše,
A ja osta’
(Bijelo dugme)

Dvije zanimljive vijesti iz domene trgovine na malo objavili smo prošlog tjedna, koje u svojoj srži ne mogu biti suprotnije. S jedne strane imamo veliki trgovački lanac, Plodine, koji otvara svoj novi supermarket u Lovranu na atraktivnoj lokaciji (možda preatraktivnoj za takvu namjenu, ali to je neka druga tema) i uplatit će puste milijune u lovranski proračun na temelju komunalnog doprinosa. S druge strane imamo jednu malu, kvartovsku butigu, gdje Grad Opatija mora nekome plaćati – u ovom slučaju Radniku iz Lovrana, ali to je manje bitno – da uđe u prostor.

U kontekstu nedavnih vijesti o razmjerima iseljavanja iz Opatije i pada broja stanovnika, trend u kojem se krećemo je jasan, a lijepo ga ilustriraju ove dvije vijesti – domaći su „out“, turisti su „in“, Opatija će sve više postati resort u kojem će (komercijalne) usluge prvenstveno biti organizirane prema potrebama naših gostiju, dok će se „domoroce“ zadržati tek kao autentični dodatak turističke ponude, za što će dobivati naknadu iz proračuna: Grad će im plaćati da žive i rade (poticaji za zapošljavanje) i da stvaraju djecu (naknade za novoročenđad) kako se taj ciklus ne bi naglo prekinuo…

– Muzika
Da mi je sad harmonika,
Ne bi svu noć zaspala…
(Dino Merlin)

Evo dobro vijesti – kad svi odu, barem će glazba ostati. I to izvrsna glazba, jer liburnijski glazbenici imaju Status koji se cijeni na hrvatskoj glazbenoj sceni. A ako se pak poželite pobuniti protiv ove situacije, i za to imamo autentičnu glazbenu podlogu, koja traje već četiri desetljeća.

– Park
Park znade odakle oblaci putuju i zašto vrcaju zvijezde
I čemu u mora daleka padaju meteori.
(Tin Ujević)

U cijeloj priči oko parka Tomaševac, ima jedno pitanje na koje nikako ne mogu pronaći logičan odgovor: kako se, zaboga, dogodi da netko „otuđi“ čitav park?

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!