Tjedni retrovizor

Nije ponedjeljak, ali kao da jest – početak novog radnog tjedna uz tri komentara na teme iz prethodne sedmice. Nažalost, ove godine poklopili su se Uskrs i 1. april pa je nekako zajebancija pala u drugi plan pokraj šunkice i pince, što ne znači da nije bilo ničega „za nasmet se“ proteklog vikenda.

A neke manje smiješne stvari donosimo u nastavku…

– Hoću sve!
I want it all, I want it all,
I want it all, and I want it now!
(Queen)

Čini se i vama, vjerojatno, da je svaki drugi tekst vezan uz parkirališnu problematiku. Ponegdje ga uvode, ponegdje ga ne uvode, a ponegdje ga nema tko uvesti.

Tako će opatijski mul biti „slobodna zona“ za parking ove sezone, ako ne brojimo šest mjesta pod rampom, uz tablu restorana Bevanda. Po kojoj osnovi su ta mjesta rezervirana? Po istoj onoj osnovi po kojoj se s plaže tjeraju kupači sa šugamanom, a na „šetalištu“ skladište namirnice.

– Demografija
We all die young!
We all die young!
We all die, we all die young!
(The Decemberists)

Široka ruka gradske vlasti, koja je u proteklih šest ili nešto više mjeseci naredala niz povlastica za svaku dobnu skupinu osim, valjda, one koja puni proračun, proteklog je mjeseca darivala umirovljenike i srednjoškolce. A brojke koje su pritom objavljene vrlo plastično prikazuju svu širinu opatijskog demografskog problema – dakle, isplaćeno je ukupno 1.422 Uskrsnice umirovljenicima i 238 naknada za besplatne udžbenike srednjoškolcima.

Dok stavljate te dvije brojke u međusobni omjer, valja znati i da su potonjom mjerom „pogođeni“ apsolutno svi gradski srednjoškolci, ali onom prvom nisu obuhvaćeni svi „penzići“, već „samo“ oni s mirovinom do 3.000 kuna.

– Feud
Meet the new boss,
Same as the old boss…
(The Who)

Još malo novosti s feudalnog posjeda Lido – u posao su ušli novi vazali, koji su isti kao stari vazali, samo su prijavljeni „višem autoritetu“. Kako se pritom ne bismo zamarali „prošlim grijesima“, tijelo koje odlučuje (odnosno, koje Županijskoj skupštini predlaže odluku) o odobravanju (pot)koncesije potpuno je različito od tijela koje kontrolira ispunjava li koncesionar uvjete potkoncesije. Što otprilike znači da je kod legalizacije postojeće prakse koncesionara da račune za kavu, koktele i pizzu izdaje preko tvrtke koja nije bila u sustavu PDV-a bilo manje važno je li njegovim dosadašnjim djelovanjem prekršen ugovor o koncesiji ili zakon i je li pritom županija oštećena, a više je važno da je zahtjev podnesen na ispravnom obrascu.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!