Tjedni retrovizor

Već po uhodanom receptu, tri teme iz prošlog tjedna u novom pakiranju…

– Orkestar
Taj orkestar stari dugo pali i žari
Uz evergreen temu zvanu tra-la-la-la…
I što da se vežba, da se prosiri lager,
Za publiku je dosta jedan jedini šlager…
(Đorđe Balašević)

Nedavna sjednica Gradskog vijeća Opatije pokazala je da je gradonačelnik Ivo Dujmić trenutačno suvreni i neprikosnoveni vladar lokalne političke scene. Tema koja se mogla pokazati eksplozivnom – sumnja u stranačko (može li se tako reći kada je riječ o nezavisnoj listi?) zapošljavanje u gradskoj tvrtki – nije bila niti blizu detonacije, već je neutralizirana provjerenim manevrima s vijećničke govornice.

Ivo Dujmić nikad nije bio osobit govornik – nije odviše elokventan niti može kontrolirati ritam i dinamiku svog izlaganja, ali njegov repertoar poznatih trikova kombiniran s istančanim smislom za „popularnu politiku“ i demagogiju „a la Milan Bandić“ očito je nesavladiva prepreka za suparničke redove. U prva dva mandata, kada mu je većina u Vijeću (manje-više sadašnji suparnici) „držala leđa“, za odbacivanje napada agresivnih oporbenjaka bilo je dovoljno malo cirkularnog objašnjavanja i evazije izravnog odgovora koje bi izmorilo i najupornije vijećnike. Sada, na neprijateljskom terenu, proširio je svoj repertoar s dva nova „hita“: malo poopćavanja u stilu „zar je grijeh zaposliti Opatijca“ i malo protunapada pod egidom „vadite prvo trn u svom oku“, vrlo je efikasno otklonilo sve dvojbe u ishod verbalne bitke.

Toliko se udomaćeno osjetio za govornicom, da je čak išao tako daleko da bez ustručavanja pohvali direktora Opatije 21 Igora Štoka i ravnatelja Festivala Opatija E. G. Deškovića i tako veže svoju sudbinu za njihovu uspješnost, očekujući valjda da i u slučaju (izglednih?) pogrešaka pohvaljenog dvojca s oporbene strane neće biti dovoljno umijeća da i na njega transferiraju velik dio odgovornosti. Pa čak je i sebe usred vijećnice gdje dominiraju njegovi politički oponenti prozvao najpoštenijom i najmoralnijom osobom u Opatiji, bez da mu je itko proturiječio.

Na terenu gdje igraju „s igračem više“, vijećnici većine nisu uspjeli naći odgovor na taktiku izvršne vlasti i manjinskog dijela zastupnika. Kao dobro uvježbana klapa pod palicom iskusnog maestra, vijećnici HDZ-a i nezavisne liste Ive Dujmića nadmeću se u pohvalama pisanim u epskim desetercima i „teškim“ pitanjima koja ne bi zbunila niti dječje gradske vijećnike, stvarajući vrlo usklađenu sliku u javnosti. S druge strane, većinski klub ne samo da djeluje kao raštimani orkestar, već kao orkestar u kojem svatko svira drugu partituru. Pa dok trube zvone juriš i kreću u Radetzkyjev marš, violine mirno uživaju u opuštenoj atmosferi na Lijepom plavom Dunavu.

Iz takve kakofonije glasova, teško je čuti bilo što pažnje vrijedno…

– Odora
I’m going down,
In uniform.
(Inspiral Carpets)

A o Siriji nije bilo riječi? Valjda zato što je čovjek zaboravio svoju svečanu odoru.

– Proljeće
Proljeće na moje rame slijeće.
Đurđevak zeleni.
(Bijelo dugme)

Proljeće nam je stiglo u punom zamahu, pa se proteklog vikenda trčalo, šetalo, mirisalo, a nešto je valjalo i prigristi.

Još kad bi organizatori manifestacija znali međusobno se povezati za čim veći efekt svojih događanja, gdje bi nam bio kraj…

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net