Tjedni retrovizor

Arhiva

Ponedjeljak je dan za pregled najvažnijih tema iz prošlog tjedna, pa čak i onda kada padne u utorak…

– Bonus za bunu
Ustajte vi zemaljsko roblje,
Vi sužnji koje mori glad…
(Internacionala)

Igor Šehanović, otkako je dao ostavku, češće se spominje po medijima nego u osam godina koliko je proveo na čelu LRH. Samozatajni menadžer uspio je protiv sebe ujediniti i lokalne političke čelnike i sindikaliste, koji su ipak problemu njegove otpremnine pristupili iz različitih pozicija.

Tako je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić kazao kako se osjeća izigranim postupkom menadžera kojem su svake godine isplaćivali masne bonuse da bi ih daleko nadmašila i oproštajna otpremnina.

No, dok se Dujmić hvali da je napravio puno za radnike, oni imaju sasvim suprotno gledište, pa tako Bruno Bulić kaže kako im je prilikom rasprave o bonusima koje je gradska vlast redovito i rado isplaćivala menadžerima LRH, gradonačelnik poručio da „više nisu u socijalizmu“. Istu misao, na nešto većoj potenciji, radnicima je predstavio i Šehanović koji im je kazao da su oni za njega samo broj s dvije ruke i dvije noge.

Glava, očito, za rad u turizmu nije preduvjet. Pa, dobro, onda – vjerojatno se svi pitamo – zašto se ti radnici ne pobune? Zašto nema transparenata pred Ermitažom i prosvjednih povorki uzduž Maršala Tita? Pa, sigurno tu ima puno razloga sa stanovišta socijalne psihologije, no ponudit ću alternativnu teoriju – nitko u ugostiteljstvu i hotelijerstvu ne bi izdržao dva ili tri desetljeća bez da voli taj posao, stoga pretpostavljam da im osjećaj da će iznevjeriti gosta znači više od želje da se izbore za svoja prava. Uostalom, ako više nismo u socijalizmu, onda bi i radnici trebali biti plaćeni – kapitalistički pošteno. Jer pravi kapitalisti znaju da im u turizmu ništa nije vrijednije od kvalitetnog i motiviranog djelatnika.

Možda novi vlasnici LRH – a govori se da će to biti isti oni koji imaju hotele Bristol (https://poduckun.net/lrh-uskoro-dobiva-novog-vlasnika-najizgledniji-kupac-je-kompanija-koja-je-vlasnik-tri-opatijska-hotela/), Opatiju i Astoriju – donesu i neke nove vjetrove, no sudeći prema komentarima na njihov rad u drugim objektima teško je to očekivati.

– Dostavljači raus
Excuse me, madam
You’re standing still in a no parking zone…
(Midnight Star)

Ljeto već godinama počinje na isti način – zakašnjelim radovima na plažama, kaosom na parkiralištima i obračunom s dostavljačima. Pa, red je da se poštuje tradicija, jer bolje da umre selo nego običaji.

– Udarnička
Podignimo u vis čela,
Vi drugarci rada svog…
(Narodna)

Da ne ostane gorak okus u ustima nakon toliko kapitalizma, evo i jedne lijepe vijesti iz doba socijalizma i radnih akcija.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

11 months ago
error: Content is protected !!