Tjedni retrovizor

– Pustoš
Gdje je nestao čovjek,
Gdje se skrivao?
(Goran Bare)

Zanimljivi su razlozi zbog kojih je Hrvatski muzej turizma napustio prostor Švicarske kuće u parku Angiolina – ukratko, gotovo nitko ne posjećuje tu ustanovu. U godinu dana broj mjesečnih posjetitelja (u srpnju, koji bi trebao biti najjači mjesec za takvu ustanovu) pao je za 60 posto, pa ispada da ih dnevno posjećuje jedva deset ljudi. Kad se to podijeli na tri lokacije, doista nema razloga plaćati režije za posjetu od troje ljudi dnevno. U najboljem slučaju.

Iskrenost ravnateljice Gabrijele Krmpotić Kos bila bi osvježavajuća kad ne bi svjedočila o lošem radu ustanove kojoj je na čelu. Ili je možda netko drugi kriv što Muzej turizma nikoga ne zanima i nitko za njega ne zna?

– Razvoj
I’m movin’ on up now!
Getting out of the darkness,
My light shines on…
(Primal Scream)

Sve donedavno, Lovran i Mošćenička Draga činili su se poput „brižnih prirepaka“ moćnim i bogatim Matuljima i Opatiji – jednoj općini punoj gospodarskih potencijala i jednom gradu turističkoj perjanici. No, slika se polako okreće: dok Opatija gradi megalomanske objekte koje ne mogu adekvatno financirati (više od 150 milijuna kuna utrošeno je na dvoranu, Gervais i vrtić), a Matulji teškom mukom „krpa“ proračun prebacujući sve više trošak javnih usloga na građane, Lovran i Draga imaju drugačiju politiku.

Tako dvije zapadne općine grade skromno, ali fukncionalno, ne razbacujući se novcem građana: uspjeli su napraviti u Dragi vrtić i novu javnu zgradu, a u Lovranu kino i – uskoro – sportsku dvoranu za ukupno manje od deset milijuna kuna.

Svoje kapacitete, pak, okreću prema razvojnim projektima koji mogu napraviti razliku u visokokonkuretnom turističkom okružju – tako Draga planira izgraditi suvremeno golf igralište koje će ih izdignuti iznad konkurencije, ne samo na Liburniji, već u čitavoj regiji.

– Stadion
La, la, la, la, take me home,
Mommy, I’m coming home…
(Edward Sharpe and the Magnetic Zeros)

Fantastična atmosfera na prijateljskoj utakmici Rijeke i Maribora tek je, nažalost, podsjetnik na davno prošla vremena koja se neće vratiti: čak i ako se Rijeka vrati na Kantridu, to će biti neki drugi stadion, bez šarma „bijelih stijena“.

No, to ne znači da ne treba uživati u ugodnom peckanju nostalgije – pogledajte još jednom veliku galeriju i video priloge i dopustite da vas prožu trnci…

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net