Tjedni retrovizor

Ovog tjedna krećemo s pozitivnim, tako da svi vi kojima su naporne teme o neodgovornom mešetarenju vašim novcem znate gdje treba stati čitati…

– Dvostruka doza pozitive
Too much of a good thing,
Won’t be good for long…
(Sam Smith)

Da velike stvari mogu uspjeti na neočekivanim mjestima pokazuju dva ovotjedna primjera – jedna je međunarodna vrhunska škola „umjetnika kave“ u Matuljima, a druga svjetska titula Enrica Marottija zahvaljujući kojem je i Volosko dobilo svog svjetskog šampiona! A to su i dostojno proslavili.

– Smešnice i posljedice
It don’t matter, cause life has never been better.
No not ever, life has never been better…
(Jack Radics)

Ponekad imam dojam kao da živimo u kakvom vicu, koji i nije osobito smiješan. Jer nema drugog načina da se objasne neke stvari. Uzmimo taj famozni dječji vrtić i njegovo financiranje, ali i uvjerenje da će „talijanski partneri“ financirati četvrtinu investicije narasle na više od 42 milijuna kuna (s procijenjenih tridesetak milijuna). Uvjerenje koje je, kako je rekao gradonačelnik Ivo Dujmić, toliko neupitno da se već godinama ti pusti milijuni, koji samo što nisu stigli, prenose iz proračuna u proračun.

Međutim, kao i mnoge druge priče u Opatiji, i ova o velikom zajedničkom projektu Grada Opatije i talijanskih partnera bila je samo „štuk i pitura“, koja se počne raspadati čim se noktom zagrebe malo ispod površine.

Pa je tako prošlog tjedna „isplivao“ i famozni ugovor između dviju strana po kojem su „Talijani“ navodno trebali „upucati“ tih 11 milijuna kuna u „vrtić s najljepšim pogledom“. Međutim, svatko tko je u životu vidio dva ugovora, vrlo brzo shvati da takvo što se nigdje ne navodi, odnosno da je komad papira temeljem kojeg su se godinama po proračunu prebacivali milijuni zapravo tek nešto više od uopćenog pisma namjere – nekakav predugovor koji ukratko definira temu interesa (izgradnja dječjeg vrtića), partnere u procesu i njihove načelne odnose, dok se za konačan obračun valja sastaviti novi i precizniji ugovor, gdje će se definirati točan iznos, rokovi i drugi detalji oko uplate.

Drugim riječima: da, u ugovoru stoji da će „Talijani“ platiti 26 posto investicije, ali se ne navodi, recimo u kojem roku. Niti temeljem kakve isprave. Niti koliko to zapravo iznosi. Ali, važno je da je ta uplata bila – neupitna.

– Cesta
Country roads, take me home
To the place I belong…
(John Denver)

Još samo da od Učke naprave – dvocjevku.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago