Tjedni retrovizor

Grintanje se nastavlja…

– Komunalije
Nemoj, srećo, nemoj danas,
Da ispravljaš krive Drine…
(Riblja čorba)

Komunalne teme dominirale su u medijima proteklog tjedna, uz najavljeno moguće poskupljenje cijene vode i uvođenje novog sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Očekivano, obje teme primljene su „na nož“ od javnosti, a političari su požurili svrstati se u tabor „protiv poskupljenja“ čiju je bandijeru prvi podignuo načelnik Lovrana Bojan Simonič koji je upozorio na moguće poskupljenje i najavio da će Općina Lovran biti protiv.

Transparentnost je, u svakom slučaju, dobra – građani imaju pravo znati zbog čega se traži poskupljenje komunalija i što će za više novaca dobiti, odnosno kome i čemu mogu „zahvaliti“ povećane mjesečne troškove.

No, s druge strane, o tome kako se rad političara odražava na „njihovoj koži“ građani počnu razmišljati tek kad ih – opeče. Primjera je puno – najbliži je onaj sa smećem: odluku o tome kako će se upravljati otpadom donosili su lokalni vijećnici u Opatiji, Lovranu, Matuljima i Mošćeničkoj Dragi, i to početkom godine. No, kad su se odluke usvajale, nije bilo mnogo reakcija niti su javna savjetovanja „prštala“ od komentara mještana. A sada, osam mjeseci kasnije, kada komunalno poduzeće kreće u implementaciju sustava, odjednom se digla graja.

To su upravo primjeri odluka koji izravno diraju „komoditet“ građana. Ali, ima i onih koji to neizravno čine – kad se iz proračuna ogromne svote novaca troše na megalomanske projekte (Zdravstveni centar u Matuljima, sportske dvorane, Gervais, vrtić Opatija…) onda to nitko ne doživljava kao „naš novac“, nego je većini „dosadno grintanje“ oko skupih investicija. No, kada se krene govoriti o poskupljenju vrtića, uvođenju prireza ili smanjenju „povlastica“, odjednom krene prozivka oko toga „kako su trošili naše novce“.

Naravno, nije na građanima da stalno kontroliraju svoje političare – uostalom, izabrali su ih da ih predstavljaju i donose najbolje odluke uime svih stanovnika. Međutim, ponekad je ključno dignuti glas prije nego što bude kasno, jer poslije se „krive Drine“ teško ispravljaju.

A što se vode tiče, ona će sigurno poskupjeti. Možda ne sada, možda ne iduće godine, ali uskoro će se to dogoditi. Ljutnja građana taj trenutak može odgoditi, ali ne i – spriječiti. Jer to je bilo moguće davno prije, kada su mediji „pilali“ o velikim troškovima investicije u pročišćivač koja će nužno pasti na leđa građana…

– Inovacije
You can tell the train I’m on,
You can hear the whistle blow as she rolls by…
(Blackfoot)

Uvijek je lijepo vidjeti kad se dosad „neupotrebljeni“ javni prostori iskoriste za manifestacije i događanja, stoga treba odati veliko priznanje organizatorima CIK Film Festivala što su jednu od najljepših matuljskih lokacija – željezničku stanicu – pretvorili u kino dvoranu.

– Čestitke i aplauzi
We will sing, sing, sing
And make music with the heavens…
(Chris Tomlin)

Čestitke ovog tjedna zaslužuju matuljske „Učkarice“ koje su ponovo dokazale svoju kvalitetu na svjetskoj razini i Marin Mandekić, koji je „dotrčao“ do titule Kastavca mjeseca.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net