Tjedni retrovizor

Danas nema politike, nema komunalija, nema negative. Jer, doista mi se učinilo velike teme miješati s prizemnim stvarima. Prošli tjedan bio je poseban jer je odana prekrasna počast jednom prerano završenom mladom životu, ispunjenom pozitivom do posljednjeg dana, a uz takve trenutke sve druge stvari nekako blijede…

Upravo zato, ovaj Tjedni retrovizor otvaramo pobjedničkom temom…

– Pobjednik
The time is gone, the song is over,
Thought I’d something more to say.
(Pink Floyd)

Matija Katalinić je pobjednik. Iako se često, kada čovjek umre, osobito nakon bolesti, kaže da je „izgubio bitku“, čini mi se to pogrešnim razmišljanjem. Smrt nije protivnik u utakmici života, ona nije niti sudac, već – vrijeme.

Ne možeš igrati utakmicu protiv „sata“, on samo označava njen kraj – bitno je ono što napraviš između „prvog i posljednjeg zvižduka“. A netko poput Matije Katalinića ne može otići s – porazom, već kao pobjednik, jer svoju je utakmicu ispunio brojnim prekrasnim potezima i dobrim poenima.

Upravo zato potpuno je ispravna inicijativa, koju je prihvatio i Grad Kastav, da se sportska dvorana nazove njegovim imenom. Ne samo zbog Matijinih zasluga, već i kao podsjetnik da nije važno koliko će utakmica trajati, važno je odigrati najbolje što možeš.

– Smjene
Workin’ 9 to 5,
What a way to make a livin’…
(Dolly Parton)

Matuljski vrtić – ne zaslugom ljudi koji u njemu rade, već onih koji o njemu odlučuju – bio je proteklih mjeseci česta tema kritike, zato je osobito dobar osjećaj spomenuti ga u izrazito pozitivnom kontekstu, zahvaljujući 3,5 milijuna zasluženih europskih kuna

– Divote svijeta
Ah le monde change,
Le monde change…
(Thievery Corporation)

Kako bismo vidjeli ljepote u kojima svakodnevno uživamo, ponekad je potrebno pogledati ih iz malo veće udaljenosti.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago