Tjedni retrovizor

retrovizorNe treba biti prevelik genijalac da se skuži da je najznačajniji događaj prošlog tjedna bila činjenica da je pao snijeg. Znam, tužna je zemlja i grad u kojem su uobičajene zimske padaline prvorazredna vijest, ali eto, panika stanovništva i nemoć interventnih službi samo je dokaz da nas priroda još uvijek može iznenaditi.
Vremenskoj prognozi usprkos…
Tako sam za ovaj tjedan pripremio tri zimske, snježne priče, opterećene pitanjima koja će ostati bez odgovora… Krenite oprezno naprijed, ali samo uz lance i ostalu zimsku opremu.
– Čukni o drvo
Čukni vo drvo
Vistina e
Nadvor e prolet
Živi sme
Čukni vo drvo
čukni tri pati
Zajedno da sme
Jas i ti…
(Leb i sol)

Da budem pretjerano iskren, ne boravim često u opatijskim parkovima, u njima se zateknem tek kad treba prošetati psa ili kad me stisne mala nužda… Tako da mi je svejedno hoće li nakon ove snježne oluje tamo biti par stotina drveća više ili manje. Žao mi je ipak gradonačelnika Ive Dujmića. Čovjek je sve svoje napore u gospodarstvu utkao u te parkove, koje je posebno istaknuo kao veliki doprinos gradskom gospodarskom sektoru.
A sad, nemarnošću gradskih službi, čitav njegov gospodarski program otišao je u tri… Ma znate već gdje…
– Djed Mraz i Kuglof
Deda Mraz, deda Mraz…
Ima bijelu bradu.
Ima snijeg u kosi.
Darove nam nosi…
(Dječja)

U posljednje vrijeme često sam se pitao jesam li subverzivan ili samo nepismen zbog toga što inzistiram na Djedu Mrazu, kad se svi furaju na Djeda Božićnjaka. Ali nikako nisam uspio prihvatiti ovaj novohrvatski naziv za simpatičnog debeljka kojeg je izmislila Coca Cola (poznata i po tome što je izmislila polarne medvjede) i koji okolo leti pogonjem sobovskim snagama. Uostalom, što je s djecom koja nisu katoličke vjeroispovijesti, a ipak vole poklone?
Hoće li njih posjetiti Djed Božićnjak ili oni moraju čekati Mraza? A što je i s muslimanima? Nose li njima darove oni vilenjaci odjeveni u zeleno? I kako se na hrvatskom kaže Snješko Bijelić? Možda Kuglof, jer je napravljen od kugli? Takva pitanja u meni budi Božić…
Ali neupitno je da se Djed Mraz, Božićnjak i čitava ta ekipa najbolje osjećaju na Učki. Pa su onda sretna i djeca, pogotovo ako – nekom slučajnošću – ceste na vrijeme budu prohodne i očišćene od snijega.
– Snježne provokacije
srebrni…
srebrni snijeg je zasuo…ulicu…
tragove…
tragove odnose vjetrovi…zauvijek…
(Flare)

Pitam se pitam, hoće li se ikad dogoditi da na ovom području padne snijeg i da se to ne pretvori u prvorazrednu medijsku senzaciju? Vjerojatno neće, sve dok nam je ovakvih zimskih i interventnih službi… A da i ovaj retrovizor završimo u znaku pitanja, pitam se kako uopće preživljavaju oni ljudi na sjeveru zemljine elipse, kojima snijeg spada u svakodnevnicu?
Mora da u Finskoj više uopće nema ni stabala ni prohodnih prometnica…
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago

Tjedni retrovizor

7 months ago
error: Content is protected !!