Tjedni retrovizor

Migranata, kao što vidimo, nema,  pa se ovog tjedna bavimo drugim temama…

– Postojanost

Božić je judi, Božić je judi,
Božić je, Isusić se rodil…

(Šajeta i prijatelji)

Možda su tome razlog visoke temperature, možda zamor materijala, no čini mi se da nas ove godine nisu, kao obično, već dan nakon blagdana Svih svetih krenuli maltretirati božićnim pjesmama. Rijetke su te saharinske balade koje mogu pondnijeti – ako izuzmemo one koje nisu toliko sveprisutne kao što je Đoletova „Badnje veče“ ili one koje odolijevaju uobičajenom sentimentu kao što je „Christmas Card From a Hooker in Minneapolis“ Toma Waitsa – uši mi ne prokrvare jedino kad zapjevaju The Pogues, Chris Rea, Bing Crosby ili Šajeta i društvo.

Teško mi je reći zbog čega je tako. Je li tajna u nepretencioznosti te pjesme, u činjenici da Šajeta nema glas kao Michael Bublé, u toploj, obiteljskoj atmosferi koja iz nje izvire, ideji da ljudi ne znaju koje je doba godine pa ih treba upozoriti na činjenicu da je stigao Božić ili prekomjernom korištenju umanjenice za Isusa, no „Božić je judi“ ozari čak i mizantropski nastrojene cinike. (To znam po frendovima).

U svakom slučaju, pjesma je uspješno preživjela četvrt stoljeća i na njoj se, kao ni na Mariju i Duletu (siguran sam da negdje u ormaru imaju svoj grozno ofucani portret), ne vide znakovi starenja. Nije se istrošila, nije pohabala, a sva je prilika da će i narednih 25 godina redovito naći svoje mjesto kao neizostavni dio božićnog soundtracka. Uz Poguese, Reu, Đoleta i Waitsa.

– Suradnja

I won’t compromise (I won’t),
I won’t apologize (I won’t),
Don’t care if you’re satisfied…

(Molly Kate Kestner)

Kohabitacija – situacija u kojoj čelnici gradova i općina dolaze iz suprotnih političkih opcija u odnosu na većinu u gradskim i općinskim vijećima – dosad se uglavnom pokazala kao promašaj. Poneki svijetli primjer poput Lovrana u prošlom mandatu brzo zasjene oni negativni, kao što su Rijeka ili Opatija, a vrlo često i Matulji. Posljednja sjednica Općinskog vijeća, međutim, mogla bi pokazati i kako kohabitacija ponekad ima i pozitivnih posljedica, kada se akteri odmaknu od populizma.

Kako bi pronašli srednje tlo između svojih suprotstavljenih pozicija prema kojima komunalna naknada ne smije uopće rasti ili mora drastično poskupjeti, Vijeće i načelnik odlučili su se na kompromisno rješenje. Početni prijedlog načelnika je povučen, a alternativni prijedlog izradit će radna skupina u kojoj će biti predstavnici raznih opcija.

A konačno rješenje bit će dobro ako bude ono s kojim neće biti zadovoljni niti građani (jer komunalna naknada mora poskupjeti) niti općinska vlast (jer se prihodi neće povećati u skladu s prvotnim planom), ali s kojim će biti zadovoljni i građani (jer komunalna naknada neće poskupjeti koliko se to prvotno najavljivalo) i općinska vlast (jer će ipak biti više novca za komunalno održavanje).

– Gosti

A tudjincu, siromaku,
Još je veći mrak u mraku,
Još je tvrdja zemlja tvrda!

(Petar Preradović)

Stadion, mora se priznati, zasad lijepo napreduje – u inat skepticima.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!