Tjedni retrovizor

Krećući od kraja prema naprijed, u ovom tjednu izdvojili smo malo smeća, malo „treša“ i malo sporta.

– Sami protiv svih

Rođeni smo svi u 60. minuti,
Zapjevajmo svi siamo soli contra tuti!

(Blagdan Band)

Igor Bišćan ovotjednom pobjedom protiv Dinama osigurao si je „puni mandat“ na klupi Rijeke, usprkos negativnoj kampanji Armade koja je nastavila s bojkotom zbog prilično nemušto objašnjenih „grijeha iz prošlosti“.

Navijačka skupina očito je procijenila svoj utjecaj na vodstvo kluba, ali i na javno mnijenje, budući da sve više navijača „prkosi“ proklamiranom bojkotu, što dovodi i do nekih „agresivnijih“ ispada s „najvatrenijeg“ dijela tribine.

No, sada je jasno da Armada neće uspjeti u svom naumu brze promjene trenera – Bišćan je pokazao da ima kapaciteta preokrenuti psihološko stanje momčadi koja je zapela u negativnoj seriji i stvoriti od nje pobjednički tim. Hoće li biti dovoljno za osvajanje prvog mjesta? Teško je to očekivati, ali u ovom trenutku zadovoljili bismo se i samo sa napetim nastavkom prvenstva.


– Dora

For the windows of the world
Are never open all the way…

(Kansas)

Vraća se Dora u Opatiju. To jest dobra vijest, ali još bi bolja bila da se vraća WinDays konferencija.

 

– Otpad

Ja sam svoju sreću
Našao u smeću…

(Riblja čorba)

Uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom definitivno je projekt opterećen brojnim poteškoćama, no prvi rezultati nakon mjesec dana provođenja u Matuljima ipak daju razloga za optimizam . Građani su, milom ili silom, prihvatili nova pravila, krenuli odvajati otpad i njegova količina značajno je smanjena.

Naravno, ima i onih koji nisu u stanju prilagoditi se odvojenom prikupljanju otpada, pa svoje kućno smeće ostavljaju u susjednim jedinicama lokalne samouprave, ali bit će ih s vremenom sve manje: „nula“ u evidenciji predanih vrećica značit će dodatna pitanja o tome gdje ta domaćinstva odlažu svoj otpad, pa će se ponašanje s vremenom korigirati.

Problema ima i na drugim frontovima – dojam je da se u čitavu priču ušlo nedovoljno pripremljeno, i to sve uključene strane: lokalna samouprava, Komunalac i građani. Međutim, tamo gdje postoji volja, situacija se rješava u hodu. Tamo gdje ne postoji, problemi se množe…

Dodatne poteškoće prihvaćanju novog sustava stvara i činjenica da centar za gospodarenje otpadom nije prilagođen odvojenom prikupljanju otpada, a ne pomažu niti značajno veći računi. Međutim, svijest o tome da zajedničkim trudom možemo učiniti naš okoliš zdravijim i sigurnijim mjestom za život, ipak bi nam trebala biti velika nagrada za (nevelik) trud uložen u odvajanje plastike i konzervi od organskog otpada.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

11 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!