Tjedni retrovizor

Počelo je blagdansko vrijeme, upaljena je svečana rasvjeta po središtima liburnijskih općina i gradova, bliži nam se kraj godine, što znači da je vrijeme za našu tradicionalnu godišnju inventuru.

Ovo je, stoga, posljednji Tjedni retrovizor za ovu godinu, sljedeća četiri tjedna pogled unazad bacat ćemo daleko više u prošlost, sve do prvih dana 2018. godine i izabrati najvažnije događaje koji su oblikovali našu svakodnevicu.

Do tada, malo računa, malo sporta, malo ulaganja…

– Komunalije

Bills rise higher every day,
We receive much lower pay,
I’d rather stay young, go out and play….
(Jason Nevins)

Komunalna naknada posljednjih tjedana je „top tema“ brojnih sjednica općinskih i gradskih vijeća, pri čemu je najmirnije bilo u Lovranu, gdje je vrijednost boda ostala na istoj razini pa je točka jednoglasno usvojena, a najburnije u Viškovu gdje se, doslovno, „slomio“ kvorum budući da vijećnici nisu dvaput došli na hitno sazvane sjednice.

Negdje između te dvije krajnosti smjestili su se Matulji, gdje je Vijeće izlgasalo povećanje komunalne naknade, no u minimalnoj mjeri, znatno manje nego što je to tražio načelnik Mario Ćiković kako bi mogao „pokrpati“ izdvajanja za komunalno održavanje. Zanimljivo je da, očito, dolazi do sve više pukotina u koaliciji SDP-a, HSU-a, IDS-a i PGS-a koja nominalno podržava izvršnu vlast, pri čemu najviše „iz šina iskače“ PGS koji je ostao bez „plijena“: SDP je dobio načelnika i jednog zamjenika, IDS drugog zamjenika, a PGS nije uspio „potvrditi“ fotelju predsjednika Vijeća koju je u prošlom sazivu jedno vrijeme držao Mladen Prenc.

Tako su „otrovne strelice“ iz smjera PGS-a prema vladajućoj garnituri ispaljene više puta, a izostala je i podrška mnogim (uglavnom nepopularnim) predloženim mjerama. Kako Matulji teško zatvaraju financijske obaveze, pa se sve više troškova pokušava prebaciti na leđa građana, prilika za takvo „soliranje“ bit će sve više…

– (P)Učka

Pozdrav s mora, pozdrav sa planina!
Zlatna grota mojega života,
Učka gora kao slika njena
Zakantala trajna nina nena!
(Elio Pisak)

Učka je nekad bila „pučka“ – gotovo svatko stariji od 30 godina nosi u sebi barem jednu uspomenu na nedjeljna poslijepodneva na Poklonu, druženje uz sportske aktivnosti, dječju igru, vojnički grah ili roštilj kod pansiona…

Ta vremena, nažalost, zauvijek su prošla, u neku modernu verziju tadašnje Učke za nove generacije pretvara se Platak, a Učka traži svoj put između turističkog razvoja i očuvanja povijesne i prirodne baštine.

Izgradnja vrijednih, novih sadržaja, mogla bi biti prekretnica na tom putu, a 2020. godina donijeti sasvim novu verziju tog parka prirode – još punijeg ljudi, zanimljivh programa i prilika za učenje o posebnostima navjeće istarske planine koja je uvelike oblikovala naše živote.

– Derbi

Dugo već se grizem dok utakmica traje
Ja hoću na terenu da ostavim si kosti…
(Zabranjeno pušenje)

Kad dva trećeligaša privuku više gledatelja i stvore bolju atmosferu nego mnogi prvoligaški dvoboji, to je istovremeno dobra i loša stvar za domaći nogomet. Loša, jer to znači da, izuzev par „jakih“ klubova poput Dinama, Rijeke, Hajduka ili Osijeka, naš najjači razred nogometa većini navijača ne znači baš mnogo. Dobra, jer je navijanje u „riječkom derbiju“ Orijenta i Opatije pokazalo da navijači doista vole i uživaju u toj igri, ali i da cijene zalaganje igrača koji ne spadaju u profesionalce „iskvarene“ visokim primanjima, podmazanim menadžerima i „podjelom plijena“, nego jednostavno vikendom izađu na travnjak kako bi „guštali u igri“. A tada je i publici lako guštati uz njih…

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago
error: Content is protected !!