Tjedni retrovizor

Ako volite Pust, onda je ovo bio tjedan – a osobito vikend – po vašem guštu, a bit će sve bolje iz vikenda u vikend. Ako ne volite Pust, onda… Sram vas bilo.

Ma ne, šala. Bilo je tu zanimljivih tema i za osobe antikarnevalskog raspoloženja. Provjerite u nastavku koje smo odabrali za Tjedni retrovizor.

– Pust
Sve je super i sve za pet,
Kad si muško i voliš nogomet…
(Pips, Chips & Videoclips)

Kako se približavamo vrhuncu Pusta, tako se povećava i broj maškaranih događanja. Ovog tjedna glavne su zvijezde bili oni najmanji – maškarice i zvončarići. Prve su se zabavile na dječjoj maškaranoj reduti u Lovranu, a drugi su pokazali kako se nose zvona, ne samo na Mićoj zvončarskoj smotri, nego i na nogometnom terenu.

Istog dana kad su mići zvončari obahajali Mune, Frlanski zvončari obišli su svoj kraj – istočni dio Matulja i zapadni dio Kastva, a zahvaljujući činjenici da su jedina zvončarska skupina koja svoj pohod obavlja subotom, ovog su vikenda bili i jedina kojoj je vrijeme dopustilo „obahajanje“.

Uz malene, imale su i velike maškare svoje fešte diljem Liburnije, a svi oni kojima „ljubav ide kroz želudac“, mogli su se u karnevalske užance ovog kraja zaljubiti i uz fine delicije koje su Munski zvončari pripremili i predstavili na Festivalu pusne hrani.

– Plaže
Pišem pismo,
Tinta mi se proli…
(Tamara Obrovac)

Pismo koje njegovi autori (možda zbog srama?) nisu potpisali, a kojim se 900 obrtnika s područja Liburnije gura u borbu za partikularne političke interese vodstva ove profesionalne komore prošlog je tjedna bila jedna od glavnih tema. Ne samo tema za sprdnju, jer razina pismenosti i poznavanja materije o kojoj se u pismu iznose „velevažni“ stavovi ne zaslužuje drugo nego zajebanciju na račun nepoznatih autora, već i tema za preispitivanje uloge takvog udruženja i njegovog vodstva u javnom životu ovog kraja.

Očito svjesni da su zabili autogol smiješnim tekstom, opatijske „strukture moći“ brzo su reagirale naramkom ukusnih mamaca za odvlačenje pažnje – jednu udicu bacili su prema poduzetnicima, pohvalivši se milijunskim isplatama iz proračuna, a drugu prema ostalim građanima, pohvalivši se rastom broja rođene djece.

Da prevedemo na nešto izravniji jezik: „Dragi Opatijci, ako vam se ne sviđa to što radimo, morete se lepo jebat“. I za to biti pristojno plaćeni.

– Pokali
Surfin’ on my own wave, baby.
Surfin’ on my own wave, baby.
(Kud Cudi)

Prvak svijeta u windsurfu, Vološćan Enrico Marotti dvaput je prošlog tjedna proglašen najboljim sportašem – jednom u gradskoj,  a drugi puta u županijskoj konkurenciji. Zanimljivo, u oba slučaja društvo su mu pravile streljačice – Matea Kršanac u Gradu Opatiji, a Snježana Pejčić na županijskoj razini. A među nagrađenima je bila i ekipa HNK Rijeka, koja je još i veći razlog za slavlje imala jučer, kada je stigla do prve ovogodišnje pobjede, kao znaka da je kriza u igri možda ipak bila samo privremena stvar…

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!