Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

ARHIVA Projekt budućeg Doma zdravlja na Voloskom

Da malo promijenimo dinamiku, u ovom Tjednom retrovizoru imamo nekoliko roditeljskih savjeta, jedan vrući krumpir od kojeg bi možda vješta premijerka napravila odličnu krupmir salatu i jednu super vijest!

Krenimo!

– Zadnji put
Kad bi svi ljudi na svijetu,
Baš kao sva djeca na svijetu,
Odlučili da…
(Arsen Dedić)

Kažu stručnjaci da je kod odgoja djece najvažnija dosljednost. Popuštanje kod odluka kasnije je nemoguće nadoknaditi pojačano strogim pristupom. Naravno, građani Opatije (uglavnom) nisu djeca, no ipak bi dosljednost trebala ostati temeljnom odlikom uspješnog upravljanja.

A posebice kada se uvode novine, jer jasno je da je većinska reakcija na promjenu – odbijanje. Ali, Grad Opatija odlučio se za drugačiji pristup – popuštanje. Tako je trebalo graditi reciklažno dvorište na Punta kolovi, ali se odustalo kad se pobunila nekolicina mještana. Propala je investicija, propao novac utrošen u projekt, a riskiraju se i kazne jer izgradnja reciklažnog dvorišta zakonska je obaveza lokalne samouprave. Dok se ističe kako se reciklažno dvorište ne može graditi jer nije usvojen novi UPU na kojem je predviđena nova lokacija, zaboravlja se da je u postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji već ucrtana lokacija i da su gotovi projekti. Ali umjesto političke volje, dogodilo se – popuštanje.

Kada je krenuo pilot-projekt novog sustava gospodarenja otpadom, iz niza naselja uklonjeni su spremnici. Pa tako i iz Ike. Ali, nekoliko građana se pobunilo, Grad je popustio i spremnici su vraćeni.

Kada je sustav već zaživio diljem Liburnije i Opatije, krenulo se uklanjati i spremnike iz centra. Ali, dio građana se pobunio, Grad je popustio i spremnici su vraćeni.

I sada, nakon svih tih popuštanja, Grad je odlučio „igrati oštro“ i prijetiti komunalnim redarima i masnim kaznama. Ali, uvjerljivi su kao i roditelj koji neposlušnom djetetu kaže: „E, da znaš, ovo ti je zadnji put“!

– Kako to?
Jel’ moguće da
Netko me sabotira?
I protiv mene lobira?
(Vojko V.)

Pomalo je tužno gledati prebacivanje loptice između Grada Opatije i Primorsko-goranske županije po pitanju novog Doma zdravlja. Prije mjesec dana Komadina je „vruć krumpir“ prebacio u ruke Dujmiću, koji mu ga je odlučio vratiti natrag na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Očito, kada je u pitanju investicija koja bi trebala popraviti zdravstveni standard opatijskih građana koji se liječe u doista neadekvatnim uvjetima, među dva čelnika nema razumijevanja. No, kada je u pitanju jedno drugo pitanje koje se također tiče ovlasti lokalne i regionalne samouprave, a to je koncesija na plaži Ičići, stavovi su potpuno usuglašeni. Kako to, kako to?

 

– Najbolji
Ain’t no worry here no more
Everything is wonderful!
(Black Eyed Peas)

Da ne ispadne sve negativno, imamo u ovom Tjednom retrovizoru i lijepih tema. Kao što je parking. Direktor gradske tvrtke Opatija 21 Igor Štok na prošlotjednoj je tiskovnoj konferenciji detaljno objasnio zbog čega je sada parking u Opatiji bolji nego ikad prije. Ne samo to, nego je razina usluge koju Opatija pruža među najboljima u Hrvatskoj, pa čak i u Europi! I kako vas onda nije sram žaliti se?!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago
error: Content is protected !!