Tjedni retrovizor

Da nije Kineza, vjerojatno bi ovaj Tjedni retrovizor imao sasvim drugačiju atmosferu.

A ovako…

– Koncesija
I know I’ve seen that vacant stare,
Selling sunsets for somebody else….
(Jack Johnson)

Neovisno o tome kome će u ruke otići koncesijsko odobrenje za ležaljke i plažnu opremu na plaži Ičići, čitav cirkus oko dodjele pokazao je nekoliko neprijepornih činjenica.

Prva je da su gradske stručne službe, kao i Vijeće za dodjelu koncesija, potpuno zakazale prilikom primjene propisanih pravila za dodjelu koncesija i da su dosad radile po potpuno pogrešnim standardima. Odnosi se to prvenstveno na rok za prijavu, koji nije bio nakon 1. siječnja u godini za koju se koncesijsko odobrenje traži, već i ranije, čim je nadležno županijsko tijelo odobrilo Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom koji donosi gradonačelnik. Također, dosad uglavnom nisu tražili dokaze o vlasništvu nad sredstvima kojima se obavlja usluga za koju se odobrenje tražilo, a jedna odluka nadležnog ministarstva pokazala je da su u oba slučaja bili u krivu. Pitanje je koliko je ljudi u proteklih deset godina oštećeno pogrešnom primjenom propisa.

Druga je činjenica da je, neovisno o njegovoj pogrešnoj primjeni, čitav sustav pogrešno postavljen – umjesto da se postupak vodi transparentno i prema kriteriju financijski (ili sadržajno) najpovoljnije ponude, igra se svodi na „najbrži prst“. Štetno je to i za potencijalne koncesionare i gradsku kasu, koja bi mogla značajno više uprihoditi po drugačijem modelu.

A treća je činjenica povezana s drugom i kaže da se na koncesijama okreće ogroman novac koji tek u mizernim postocima dospije u gradski proračun. Evo banalne računice koja to pokazuje – na plaži Ičići pod koncesijom je oko 200 ležaljki, a pod (vrlo umjerenom) pretpostavkom da se po dnevnoj cijeni od 50 kuna tijekom dva ljetna mjeseca svakog dana popuni 50 posto kapaciteta, ukupan prihod iznosi pet tisuća kuna dnevno, odnosno oko 300 tisuća kuna za cijelo razdoblje. Ponavljamo, 300 tisuća kuna je umjerena pretpostavka. Koliku naknadu gradu plaća koncesionar? Bijednih 20 kuna po ležaljci godišnje, odnosno svega osam tisuća kuna!

Ako je skretanje pozornosti javnosti na ove tri činjenice posljedica čitavog procesa oko odlučivanja o tome tko će ovog ljeta iznajmljivati ležaljke na ičićanskoj plaži, možda ipak možemo reći – vrijedilo je…

– Kinezi
Plans for everyone,
It’s in the whites of my eyes.
My little China girl…
(David Bowie)

Kad smo već kod koncesija, možda ne bi bilo loše da cijelu državu damo u koncesiju Kinezima. Na jedno pedeset ili sto godina. Siguran sam da bismo je dobili u boljem stanju nego što smo je predali.

– Optimizam
Good times, these are the good times!
Leave your cares behind, these are the good times!
(Chic)

Prvo optimizam oko Kantride, a zatim i golijada na Rujevici u višestruko jubilarnoj utakmici! Bio je ovo doista odličan vikend za navijače Rijeke.

 

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!