Tjedni retrovizor

Ako vam kišni svibanjski ponedjeljak već nije ubio volju za životom, možda će to uspjeti ovom pregledu događanja iz prošlog tjedna…

– Izborna dosada
Op, op, opa,
Dolazi Evropa!

(Dubioza Kolektiv)

Kampanja za europske izbore prokleto je dosadna, nezanimljiva, neinventivna i nesadržajna, ako ne računamo „fake news“ pokušaje poput Bandićevog lijepljenja plakata po Zagrebu koji nose neistinite pohvale za rad gradonačelnika ili neustavne referendumske pokušaje koji su, srećom, ostali u sjeni borbe sindikata za kraći radni vijek.

Kandidati se pojave na određenom mjestu u određeno vrijeme, kažu par napamet naučenih parola, podijele nešto promotivnog materijala i – to je to. Većina javnosti uopće nema dojma da se i događaju nekakvi izbori, iako se na promociju troše milijuni, pa ne čudi onda i slaba izlaznost: kako će europski izbori zanimati građane, kad jedva da su interesantni samim kandidatima?

Dominantne teme u javnosti žive svoj život neovisno o „terenskom radu“ eurokandidata – piše se o krahu brodogradnje, Hodu za život i Hodu za slobodu, neprijavljenim ministarskim „kvadratima“, Eurosongu i svakakvim tričarijama, ali naši europejci ne hvataju se „ovozemaljskih“ pitanja. A kad ih se i dotaknu, bilo bi bolje da nisu – tako je „spitzenkandidat“ socijalista Frans Timmermans, u kontekstu 3. maja, objašnjavao da brodogradnja, kako bi bila održiva, mora graditi brodove koji se mogu prodati na tržištu po većoj cijeni od troškova izgradnje. Izvrstan savjet, kao prepisan s Grunfove majice…

Nakon svega, jedini razlog zbog kojeg mi pada na pamet izaći na izbore jest – inat. Jer, umrtvljena kampanja kao da je smišljena s ciljem pasiviziranja glasačkog tijela, kako bi prevagu odnijelo „disciplinirano biračko tijelo“ velikih stranaka i koalicija. Po principu – pet meni, tri tebi, jedan njemu. E, pa moj glas se neće naći u toj masi za razdiobu. Sad samo valja odlučiti – kome ga pokloniti?

– Koncesionar sam majko na pomorskom dobru
Concession of pain, taste for power
Life awaits its final hour!

(Bolt Thrower)

Kaos oko koncesija i pomorskog dobra dobio je svoj očekivani, ali svejedno neželjeni nastavak – pečaćenje restorana taman pred početak sezone. Možda da se u gradskoj upravi malo manje pažnje posvetilo Ičićima, a više Slatini i Pančeri koji su u ovom sustavu „gorući problemi“, možda bi situacija ipak bila ponešto drugačija.

– Sezona potvrde vrijednosti
[Cenzura] foul, but the referees don’t get involved,
It’s the finals, and my dogs came to take it all!

(Rick Ross)

Da dođemo do neke pozitivne vijesti u ovom pregledu prošlog tjedna, valja se okrenuti sportskoj rubrici. HNK Rijeka ispunila je cilj zadan pred početak sezone – drugo mjesto na tablici i finale Kupa. Usprkos svim problemima koji su zadesili ekipu: slabljenje momčadi, promjena trenera, pa svađe s Armadom, valja iskreno reći da su igrači tijekom sezone pružili nekoliko odličnih partija, priuštili navijačima prava slavlja i da su uspjeli zadržati kontinuitet u samom vrhu domaćeg nogometa. I još nešto: prvi puta uspjeli su „izbaciti“ nekoliko talentiranih i kvalitetnih mladih i domaćih nogometaša, oko kojih bi se u budućnosti mogla slagati ekipa za velike stvari.

Ovakav Dinamo kakav jest jednostavno je prevelik zalogaj u prvenstvu, gdje valja održati formu i svježinu kroz čitavu sezonu i odigrati bez kiksa kako bi mu se pariralo, no u Kupu, gdje je dovoljan samo jedan „bljesak“ u jednoj utakmici, sve je moguće. S nestrpljenjem očekujemo finale!

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net