Tjedni retrovizor

U novom izdanju Tjednog retrovizora imamo savršen medijski složenac – red sporta, red politike i red skandala!

Šampioni
And bad mistakes:
I’ve made a few.
I’ve had my share of sand kicked in my face,
But I’ve come through…

(Queen)

Drugo mjesto u Prvoj HNL i osvajanje Kupa vjerojatno je scenarij koji bi gotovo svaki navijač HNK Rijeke rado potpisao, ako ne već na početku sezone, onda nakon rastanka s dugogodišnjim trenerom Matjažom Kekom.

Igor Bišćan dočekan je „na nož“ od navijača, ali ovim rezultatom pokazao je svoju vrijednost. Jer, koliko god je pobjeda protiv Dinama u finalu Kupa rezultat izvrsne igre ekipe koja je odlično odigrala, a iz koje iskaču vratar Sluga te asistent i strijelac odlučujućeg pogotka Kvržić, toliko je to pobjeda Bišćana koji je pametno taktički postavio momčad protiv jačeg suparnika.

Osim toga, Bišćan je u proljetnom dijelu sezone ostvario još jedan velik uspjeh – uveo je u prvu ekipu nekoliko mlađih, domaćih igrača, pokazavši tako da usprkos „rezultatskom presingu“ može i zna dati priliku budućim nositeljima „bijele igre“. Već zbog toga, zaslužio je ulazak u krug najvećih riječkih trenera, a uz takvog trenera i momčad koja počiva na lokalnim talentima i taktički odabranim pojačanjima, čak i u slučaju prodaje nekoliko najskupljih igrača, Rijeci je zajamčena lijepa budućnost.

Fikcija
You load sixteen tons, what do you get?
Another day older and deeper in debt…

(Tennessee Ernie Ford)

Televizijska serija Novine donijela je široj javnosti neočekivan, ponekad i šokantan uvid u novinarsku profesiju, koja dijelom zasigurno nosi i autobiografske elemente mandata scenariste Ivice Đikića kao glavnog urednika Novog lista. Pa dok se neke stvari na ekranu možda čine nerealnima, ponekad stvarnost doista djeluje luđe od fikcije.

Izbori
Na istoku stare priče,
Na zapadu ništa novo…

(Riblja čorba)

Prošli su nam još jedni izbori, oni za Europski parlament. Što smo iz njih naučili? Pa, moglo bi se reći – na zapadu ništa novo. Lijeva opcija i dalje dominira na području Liburnije, u tolikoj mjeri da otprilike pola građana „po difoltu“ glasa za SDP ili stranke Amsterdamske koalicije. Situacije u kojima te dvije stranke ne drže vlast u nekom od liburnijskih gradova ili mjesta ravne su „ekscesu“, posljedice ili izrazito snažnih protukandidata i dobrih programa ili izrazito loših kandidata i programa te opcije.

Ono još što mogu objasniti rezultati ovih izbora jest sastav biračkog tijela nezavisne liste Ive Dujmića, koja se nije pojavila na ovim izborima. Naime, iako mu je prevagu u drugom krugu donijela (prešutno javna) podrška HDZ-a, većinu glasova dobio je kao posljedicu „raskola na ljevici“, odnosno od birača SDP-a, IDS-a i HSU-a.

Nije ni to neka „topla voda“, ali je barem sada „emprijski potvrđena činjenica“.

 

error: Content is protected !!