Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Opatijci domaćini na Kantridi...

Većina propovjedi drži nedjeljom, a samo rijetki – ponedjeljkom.

Set
We don’t believe what’s on TV
Because it’s what we want to see…

(Twenty One Pilots)

Kao i mnogo toga, na Kvarneru se i „filmska industrija“ dogodila praktički slučajno. Dok je Hrvatska na nacionalnoj razini uvela pogodnosti za filmaše, a Dubrovnik dobro iskoristio svoju popularnost dobivenu kao „kulisa“ uspješne serije The Game of Thrones, Rijeka i Opatija nisu baš puno toga napravili kako bi potaknuli jednu od najlukrativnijih razvojnih mogućnosti koja im se dogodila u zadnje vrijeme. Dobro, Rijeka je postala filmska „meka“ prvenstveno zbog uništene industrije koja je privukla „apokaliptične“ filmske produkcije, jer takvu razinu ruiniranog gospodarstva teško je imitirati u studiju. Pa ipak, određene ideje pokazuju kako se već razmišlja o daljnjem razvoju grane koja bi mogla donijeti rast turizma i međunarodne prepoznatljivosti grada.

A Opatija svoju filmsku tradiciju baštini već više od stoljeća, otkako je studio braće Lumiere snimao kadrove uzburkanog mora upravo u tom gradu. Pa se onda pojave i Novine, koje dobar dio svoje radnje smještaju u prepoznatljive lokacije diljem grada – od centra Gervais do vološćanskog mandraća. Iako se radi o seriji na hrvatskom jeziku, ona je postigla velik međunarodni uspjeh i putem Netflixa dostupna je stotinama milijuna gledatelja.

Gledao sam nedavno upravo na tom istom Netflixu švedsku kriminalističku seriju „Quicksand“, koja je svojom temom pokolja u školi izazvala značajan globalan interes i šokirao se prepoznavši u prvoj epizodi Mošćeničku Dragu koja „glumi“ mondeno francusko ljetovalište. Nije pitanje može li se to iskoristiti za promociju među švedskom populacijom, nego je pitanje zbog čega to već nije napravljeno? Kad ti prilika padne u krilo, valja je čim bolje iskoristiti.

A ako nećemo čekati da nam prilike „padaju u krilo“, ima toliko toga što se može napraviti – aktivno privlačenje filmskih i televizijskih produkcija ne samo „povlačenjem za rukav“ i predstavljanjem prednosti snimanja na jednim od najljepših, ali i najraznolikijih lokacija u Hrvatskoj (sve od industrije do ljetovališta i skijališta prisutno je na pola sata vožnje), već i konkretnim politikama, poticajnim mjerama koji će dati dodatan razlog da ekipe sa stotinama ljudi provedu tri, pet ili deset dana snimajući upravo ovdje.

– Meč
Je l’ moguće da,
Da ne’ko me sabotira? 

(Vojko V.)

Nogometni klub Opatija već godinama niže izvrsne rezultate u seniorskom pogonu, a pritom ima i najmasovnije mlađe uzraste. A opet, umjesto usred svoga grada, domaćinstva igraju na Kantridi. Kako to, kako to?

– Medo
Iš’o medo u šumicu,
Izgubio papučicu…

(Brojalica)

Nema potrebe za smišljanje teksta o posjeti mede Mučićima, kad već imamo sve snimljeno u video-prilogu.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net