Tjedni retrovizor

Malo slobode, malo magije i malo prirode. Vjerujte, ovako opisan novi Tjedni retrovizor zvuči zanimljivije nego što to jest.

– Sloboda
Freedom! (I won’t let you down)
Freedom! (So please don’t give me up)
Freedom! (‘Cause I would really, really love to stick around)
You’ve gotta give for what you take….

(George Michael)

Teško je naći kompromis. U bilo čemu, a osobito kada su u pitanju životno važne stvari, poput prava na rad. Pravo jedne osobe ograničeno je slobodom druge, i obrnuto – a tu granicu definiraju pravni akti. Pa je upravo zbog toga i donesena odluka o zaustavljanju radova tijekom ljetne sezone u Opatiji, kojom je definiran prostor slobode za hotelijere i turiste, a ograničeno pravo na rad građevinarima. S vremenom ta je odluka širila prostor slobode i sužavala pravo na rad, sve do sada kada je praktički tijekom čitave sezone zabranjeno obavljanje radova na praktički čitavom području Opatije.

Naravno, ne bi to trebao biti prevelik problem za građevinare, osobito u današnjim uvjetima kada je posla puno, a konkurencije malo, pa pritom i potreba da se radovi dovrše sa zadnjim danom svibnja omogućava i određenu „premiju“ na građevinske usluge. I sve dok se držimo propisa, nitko neće previše „grintati“. Buka do 31. svibnja? Istrpite, takva su pravila. Nedovršen posao 2. lipnja? Vidimo se na jesen, takva su pravila.

Problem nastaje kada pravila vrijede samo za neke. Jer, kada nas pravila iznevjere, radi se o prevari, o obmani, o samovolji. Kako objasniti gostu koji je odmor planirao da izbjegne gužvu da je njegova ležaljka na luksuznoj i skupo plaćenoj terasi na udaru buke i prašine sa susjednog gradilišta, koje nije dovršeno na vrijeme nego mu je dekretom omogućen produžen rad? Nepovoljnim vremenskim uvjetima? Objektivnim poteškoćama? Ili da su u pitanju „radovi od značaja za turizam i gospodarstvo“, kako je u odluci obrazložena iznimka po kojoj se omogućuje produljenje radova?

Nejasno je samo kakvu to veliku korist za opatijski turizam donose otkazi ljetovanja, vraćanje ključeva već zakupljenih soba i bijesna pisma žalbe prevarenih gostiju?

– Magija
Oh fools,
The magician bends the rules
As the crowd watches his every move…

(Andy Shauf)

Fascinantna je stvar političko umijeće, nešto kao mađioničarski trik, jer njegov uspjeh uvijek leži u odvlačenju pažnje. Dok si ti foksuiran na goluba na grani čiju ljepotu političar vješto opisuje, vrabac u ruci već je utažio nečiji apetit.

Ponekad mađioničar i nije osobito dobar, ponekad se vide žice što ga nose preko pozornice ili karte što mu vire iz rukava, no i takav uspije prodati pokoji trik. Pa vam pozornost usmjeri na frigane ribice i blješteće fasade, začepi usta mljackanjem, zaslijepi oči refleksiom iz staklenih stijena, a ruke zauzme pljeskanjem, pa nemate što napraviti dok vam iza leđa prebire po takujinima.

A nakon nekog vremena jednostavno se prestane truditi. Kad vidi da može prodati svaku priču, da milijunske štete za proračun može pravdati brigom za manjine, a kreditne dugove – razvojem. I posljedica toga je ponuda koja prati prijedlog rebalansa: „dragi penzići, znam da ste tražili da se razmotri mogućnost izgradnje dnevnog boravka za starije osobe u prostoru bivšeg vrtića. Po tom pitanju nismo ništa napravili jer tu zgradu želimo prodati. Pa kako bih vas nagovorio na prodaju, čvrsto obećajem da ćemo nakon izgradnje Doma zdravlja (koji je na čekanju već godinama) napraviti projekt za prenamjenu stare zgrade Doma zdravlja u Dnevni boravak za starije osobe. A znate da se projekti uvijek realiziraju u ovom gradu, ako ne vjerujte, slobodno pitajte nogometni klub“.

Baš me zanima ako će tko pasti na tako glupu foru.

– Priroda
I’m just a child of nature,
I don’t need much to set me free…

(The Beatles)

Nekako smo navikli da županijska vlast nema neke konkretne projekte. Uloži par milijuna kuna ovdje, par milijuna tamo, sagradi koju školu, pomogne otvorenje nekog Doma zdravlja… Sve vrijedne i važne investicije, dapače, no ipak više lokalnog nego županijskog značaja. Jedini projekt koji je imao takav, regionalni značaj jest revitalizacija Platka. A sada već možemo reći – i prije nego što se ostvari više od 20 milijuna kuna vrijedna investicija u zimsku infrastrukturu – da je projekt uspješan. Platak se ljeti od pomalo zaboravljenog izletišta pretvorio u središnji punkt zbivanja za sve kojima je potrebno par stupnjeva manje vrelo sunce nego na „sprženom gradskom asfaltu“ ili one koji traže odmak od svakodnevne rutine na plaži. Platak je značajno unaprijedio turističku, sportsku i izletničku ponudu cijele regije, a sada je potrebno još ga kvalitetnije promovirati kod (domaće i strane) javnosti.