Tjedni retrovizor

Inače? Kako ide? Evo šta ima.

– Špica

Turn off the news and build a garden,
Just my neighborhood and me.
We might feel a bit less hardened,
We might feel a bit more free…

(Lukas Nelson & The Promise of the Real)

Kako znate da se nalazimo u „špici ljeta“? Tako da pogledate broj tekstova u novostima i usporedite ga s onima u rubrici kronika. Izvan sezone, uglavnom „vode“ novosti – tu se objavljuju svi „ozbiljni“ tekstovi, od političkih tema do komunalnih problema. No, usred ljeta, izgleda, problemi nakratko stanu, kao ratovi u antičkoj Grčkoj za vrijeme Olimpijade.

Umjesto da vode rat, tada stanovnici ovog područja vode – ako već ne ljubav, onda barem svoje bolje polovice na razna kulturna događanja. A nije da nemaju izbora: od prošlog četvrtka pa do jučer bilo ih je tucet. Nekim ne osobitim redom, to su bili prvo koncert klape Cambi pa Matulji Etno Jazz pa koncert klape Skalin u Matuljima, lovranska fešta uz Maura Staraja i La bandu, Šajetu i Dellboyse, disko žurka uz DJ Ivana Mastermixa na Crekvini, pa večer kasnije i gostovanje Los Caballerosa, a u Opatiji koncert Sergeja Ćetkovića i sinoćnje ukazanje Željka Pervana…

Nije to loše vrijeme za nas novinare. Istina, ima puno više posla, trčanja po terenu i raznim događanjima, ali barem se uspijemo odmoriti od sve negativnosti koja prati ozbiljne teme i prepustiti čarima glazbe. Jer, bolje slušati i najgoru glazbu nego prijenos sjednice Vijeća.

– Trauma

Naj se sliši preko meje,
naj odmeva do neba:
mi smo iz Gorice,
tu je šampion doma.

(Zaklonišče prepeva)

A ako vam nije dosta samo glazba, ima tu i ponešto sporta… Da ne bi bilo neizvjesno, Rijeka nas uvijek drži u napetosti: ‘rastura’ u teškim europskim dvobojima, a gubi na lokalnim terenima. Te utakmice s Goricom postat će takva trauma za ‘bijele’ da će valjda biti zadovoljni kada izgube samo utakmicu, a ne i trenera…

– Bicikl

Bicycle, bicycle, bicycle!
I want to ride my bicycle…

(Queen)

Ponekad su male stvari dovoljne za veselje, a male investicije bitno poboljšavaju život u nekom gradu. Postavljanje električnih bicikala za lakše svladavanje Loze i Lužine (ali i drugih dijelova Kastva, ne moraju nužno voziti samo šumom), definitivno spada među takve projekte.

 

error: Content is protected !!