Tjedni retrovizor

Nadam se da vam je drag Tom Petty. Ako nije, onda čitajte tekstove…

– Investicije

Looks like I’m the fool again,
I don’t like it!
(Tom Petty & The Heartbreakers)

Ne ide nas nešto s tim javnim ulaganjima. Novi Vatrogasni dom, novi Dom zdravlja…. Sve planirane investicije sad se spominju u dalekom futuru, a čini se da je entuzijazam splasnuo kod svih uključenih strana – recimo, za Dom zdravlja sve je više izvjesno da se neće raditi, već sada preostaje samo prebaciti krivnju sa županijske na gradsku razinu (ili obratno). Slična sudbina, izgleda, čeka i Vatrogasni dom, iako je već odavno svima jasno da toj javnoj službi nije mjesto usred grada čije su uske ulice zakrčene vozilima.

No, tako je kako je – nakon grandioznih projekata sportske dvorane i centra Gervais, Grad Opatija je „slomio zube“ na grandioznom projektu novog dječjeg vrtića, iz kojeg se izvukao s okaljanim ugledom, rupom u proračunu i manjkom ambicija za daljnja ulaganja.

U svemu tome čudi jedino odbijanje gradske vlasti da se upusti u prodaju dionica LRH. Čovjek bi pomislio da bi prezaduženom gradu šuplje kase par stotina milijuna kuna došlo kao mana s neba. Ali, čovjek je često bio u krivu…

 

– Kultura

Might mean somethin’ to you,
It ain’t nothin’ to me…
(Tom Petty & The Heartbreakers)

Okej, ‘ajmo ovu temu početi s „disklejmerom“. Dakle: znamo da je Glazbena škola Mirković bila privatna ustanova, u kojoj su se plaćale visoke školarine i da nema ničega spornog u tome što je ostala bez prostora koji je koristila bez naknade, a kojoj joj nije pripadao.

No, opet – činjenica da su svi subjekti u gradu mirno promatrali odumiranje jednog kulturnog brenda koji je četvrt stoljeća doprinosio javnome životu grada, da su dozvolili srozavanje jedne kulturne institucije do razine vrtne rasprodaje u kojoj se visoka umjetnost davala u bescjenje, jednostavno pokazuje sadašnje stanje duha.

Je li se ta glazbena škola mogla uklopiti u školski program? Je li mogla preživjeti uz neku vrstu dotacije iz gradskog proračuna, kad se već financiraju i manje „važne“ stvari u Opatiji? Je li moralo sve završiti baš ovako? Ne znamo, jer se nitko od onih koji su mogli (i trebali) pružiti ruku spasa nije potrudio saznati.

Nebriga za vlastite kulturne brendove – to je porazna slika današnje Opatije, koja je izgubivši Glazbenu školu Mirković, izgubila jedan razlog da se ponosi vlastitom kulturom. A nije ih još mnogo ostalo…

– Humanizam

But there’s somethin’ lucky about this place,
And there’s somethin’ good comin’…
(Tom Petty & The Heartbreakers)

Za razliku od Opatije, Kastav se trudi odati počast onim svojim građanima koji obogaćuju njegov javni i društveni život. Pa makar na simboličnoj razini, dajući im važnost titulom Kastavca mjeseca. Ovog mjeseca to je Jasna Vrhovac, čije su humanitarne aktivnosti uistinu zaslužile priznanje.

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!