Tjedni retrovizor

Nadam se da vam je drag Tom Petty. Ako nije, onda čitajte tekstove…

– Investicije

Looks like I’m the fool again,
I don’t like it!
(Tom Petty & The Heartbreakers)

Ne ide nas nešto s tim javnim ulaganjima. Novi Vatrogasni dom, novi Dom zdravlja…. Sve planirane investicije sad se spominju u dalekom futuru, a čini se da je entuzijazam splasnuo kod svih uključenih strana – recimo, za Dom zdravlja sve je više izvjesno da se neće raditi, već sada preostaje samo prebaciti krivnju sa županijske na gradsku razinu (ili obratno). Slična sudbina, izgleda, čeka i Vatrogasni dom, iako je već odavno svima jasno da toj javnoj službi nije mjesto usred grada čije su uske ulice zakrčene vozilima.

No, tako je kako je – nakon grandioznih projekata sportske dvorane i centra Gervais, Grad Opatija je „slomio zube“ na grandioznom projektu novog dječjeg vrtića, iz kojeg se izvukao s okaljanim ugledom, rupom u proračunu i manjkom ambicija za daljnja ulaganja.

U svemu tome čudi jedino odbijanje gradske vlasti da se upusti u prodaju dionica LRH. Čovjek bi pomislio da bi prezaduženom gradu šuplje kase par stotina milijuna kuna došlo kao mana s neba. Ali, čovjek je često bio u krivu…

 

– Kultura

Might mean somethin’ to you,
It ain’t nothin’ to me…
(Tom Petty & The Heartbreakers)

Okej, ‘ajmo ovu temu početi s „disklejmerom“. Dakle: znamo da je Glazbena škola Mirković bila privatna ustanova, u kojoj su se plaćale visoke školarine i da nema ničega spornog u tome što je ostala bez prostora koji je koristila bez naknade, a kojoj joj nije pripadao.

No, opet – činjenica da su svi subjekti u gradu mirno promatrali odumiranje jednog kulturnog brenda koji je četvrt stoljeća doprinosio javnome životu grada, da su dozvolili srozavanje jedne kulturne institucije do razine vrtne rasprodaje u kojoj se visoka umjetnost davala u bescjenje, jednostavno pokazuje sadašnje stanje duha.

Je li se ta glazbena škola mogla uklopiti u školski program? Je li mogla preživjeti uz neku vrstu dotacije iz gradskog proračuna, kad se već financiraju i manje „važne“ stvari u Opatiji? Je li moralo sve završiti baš ovako? Ne znamo, jer se nitko od onih koji su mogli (i trebali) pružiti ruku spasa nije potrudio saznati.

Nebriga za vlastite kulturne brendove – to je porazna slika današnje Opatije, koja je izgubivši Glazbenu školu Mirković, izgubila jedan razlog da se ponosi vlastitom kulturom. A nije ih još mnogo ostalo…

– Humanizam

But there’s somethin’ lucky about this place,
And there’s somethin’ good comin’…
(Tom Petty & The Heartbreakers)

Za razliku od Opatije, Kastav se trudi odati počast onim svojim građanima koji obogaćuju njegov javni i društveni život. Pa makar na simboličnoj razini, dajući im važnost titulom Kastavca mjeseca. Ovog mjeseca to je Jasna Vrhovac, čije su humanitarne aktivnosti uistinu zaslužile priznanje.

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago
error: Content is protected !!