Tjedni retrovizor

Jesen se vratila, vidljivo je to ne samo po tmurnom pogledu s druge strane prozorskog okna, već i po ozbiljnim temama koje su preuzele dominaciju nad onim „revijalnim“. Evo tri najvažnije iz prošlog tjedna.

– Humanost
Hej, ‘ko će bože, ‘ko će
(…) Hej, muke da mi skrati,
Hej, muke da mi skrati….
(Sena Hadžić)

Grad Opatija suosnivač je Hrvatskog muzeja turizma, ustanove koja svake godine dobiva milijunske iznose iz proračuna za svoje postojanje (teško je napisati rad, stoga sam izabrao precizniji termin). Ivo Dujmić gradonačelnik je grada Opatije, dakle osoba koja aktivno sudjeluje u imenovanju čelne osobe muzeja turizma i nadgledanju ra… postojanja te ustanove.  Dakle, ako Ivo Dujmić na sjednici Gradskog vijeća kaže da je zadnji put kada je provjeravao u HMT rad… bilo zaposleno troje ljudi, a „da se nada da je još uvijek takva situacija“, onda to dovoljno govori o stanju rasula unutar institucije koja je prije dvije godine obilježila dvanaest godina ra… postojanja.

Festival Opatija preuzet će sve prostore u kojima se nešto događa (dakle, Švicarsku kuću koja je već prešla pred njihovu upravu, Umjetnički paviljon Juraj Šporer te, odskora, Interpretacijski centar Andrije Mohorovičića u Voloskom za koji bi doista imalo smisla da bude dijelom muzejske ustanove), preostajih troje (valjda?) djelatnika „zabarikadirat“ će se u Villu Angiolinu koja će – dekretom ministrice kulture – postati „zabranjen“ prostor za sva opatijska događanja.

Kratak mandat (da je bio bitno kraći, malo tko bi se bunio) Gabrijele Krmpotić Kos, koja u studenom odlazi na novu funkciju tako će, valjda, ostati obilježen kao posljednji čavao u lijesu jedne ideje koja nikad nije u stvarnosti zažvjela kako treba. Koliko će trajati ova okljaštrena, posljednja inkarnacija Hrvatskog muzeja turizma teško je reći, ali doista bi bilo humano skratiti mu muke.

 

– Dječja igla
I’ve seen the needle
And the damage done….
(Neil Young)

Šta rade djeca na Slatini? Iglaju se


– Žedni preko vode
Vodama vode vode me…
I neću bit’ kap, kad mogu bit’ slap!
(Prljavo kazalište)

Gašenje Liburnijskih voda je ozbiljna tema, koja će vjerojatno pažnju javnosti dobiti tek kada bude prekasno. Kada liburnijski izvori budu pod riječkom upravom, kada intervencije budu slagane po prioritetu Rijeke, kada se razina usluge svede na onu koju na liburnijskom području ima usluga javnog prijevoza, a mogućnost utjecaja na bilo koju odluku bude svedena na nulu.

Ako vam je takav scenarij antipatičan, onda je sada vrijeme za akciju, jer sad se dijele karte i sada treba potaknuti čelnike lokalne samouprave da aktivno lobiraju i da „ne daju vodu drugima“. Uostalom, gradonačelnik Ivo Dujmić koalicijski je partner HDZ-a, premijer Plenković svakih je deset dana u Opatiji, onaj kome je stalo do „vodne neovisnost“ već bi ju u takvoj situaciji i isposlovao…

 

error: Content is protected !!