Tjedni retrovizor

U prvom Tjednom retrovizoru u drugom desetljeću postojanja ovog portala zavrili smo u prošlost, budućnost i sadašnjost. Evo što smo tamo (tada?) našli!

– Desetljeće
Congratulations,
and jubilations!
I want the world to know I’m happy as can be.
(Cliff Richard)

Ne znam kako vama, ali meni je 10. rođendan portala PodUckun.net doista bio najznačajniji događaj prošlog tjedna. Ne brinite, neću sada ponavljati tekst što smo ga tom prilikom objavili, hvaliti se brojem objavljenih tekstova, fotografija i video-priloga te pričati o tome kako smo u proteklom desetljeću nepovratno promijenili lokalnu medijsku scenu (ha, izgleda da ipak hoću, ali ovako perfidno usput).

Umjesto toga, pokušat ću iz osobne perspektive objasniti razloge zbog kojih je pokrenut ovaj portal, a zatim i svi ostali koji su slijedili u našoj medijskoj grupaciji: Torpedo.media koji pokriva područje Rijeke i okolice, Tunera.info koja donosi dnevno svježe vijesti s područja od Bakra do Senja te Lanterna kao „magazin drugačijih vijesti“.

Taj razlog, zapravo, bio je vrlo jednostavan: kao novinar, ali i kao pasionirani čitatelj, nisam bio zadovoljan načinom na koji su mediji pristupali praćenju događanja na ovom području i informiranju javnosti. Portal PodUčkun.net bio je naš pokušaj da to izmijenimo, odnosno postavimo drugačija „pravila igre“ – terenski rad, fotogalerije, video-prilozi, brzina i ulazak u sva, čak i najmanja mjesta našeg kraja neka su od tih „novih pravila“. To da je dvojac bez kormilara iz „klase optimist“ (znam da brkam sportske pojmove, ali pašu mi u metafori) ušao na teren gdje su postojali veliki i etablirani mediji kao što je Novi list, Radio Rijeke, Kanal Ri isprva je naišlo na podsmjeh. No, čitatelji su vrlo brzo stali na našu stranu i učinili nas najutjecajnijim medijem na ovom području i nakon deset godina možemo reći da smo u našem cilju i uspjeli – ne samo na svojim stranicama gdje i dalje vodimo „istu politiku“, već i u drugim medijima, koji sada svoju kvalitetu mjere uspoređujući se s ovim portalom.

– Nice to meet you
Not everyone is coming to the future,
Not everyone is learning from the past…
(Madonna)

Povezivanje Nice i Opatije, najavljeno prošlog tjedna dolaskom francuske delegacije, imat će smisla jedino ako se ne svede na gostovanja pjevačkih zborova i odlascima političara na gastromanifestcije, nego kao svoju osnovu postavi transfer znanja.

Napisali smo već detaljnu analizu razloga zbog kojih su Nica i Opatija vrlo slične u svom povijesnom i gospodarskom „genetskom kodu“, ali i ono što Opatiji nedostaje da bi mogla napraviti korak prema održivom razvoju u skladu sa zahtjevima 21. stoljeća. A to je, prije svega, zaokret prema novim, IT i kreativnim industrijama te snažnije privlačenje vrhunskih kadrova iz čitavog svijeta.

Nica zna kako to učiniti, valja se tek nadati da će tome podučiti i Opatijce.

– Životna škola
School’s out with fever,
School’s out completely!
(Alice Cooper)

Treća tema u Tjednom retrovizoru obično je rezervirana za neku pozitivnu vijest, a ovog puta to su – učitelji u štrajku. Zbog toga što nisu pali na političke folove i prodali svoje ciljeve za mrvice, dali su svojim učenicima možda i najvažniju lekciju koju će ove godine naučiti. Jedno je škola za život, ovo je ipak – životna škola.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago
error: Content is protected !!