Tjedni retrovizor

OK, tjedan je obilježila jedna tema, koja je dobila nezasluženo bijednu raspravu u javnosti. Pokušat ćemo to promjeniti u ovom Tjednom retrovizoru.

– Nepoznanice
Kupuješ, prodaješ,
Oduzimaš i dodaješ….

(Partibrejkersi)

Najvažnija tema prošlog tjedna, ma čak i čitave godine, pa i dužeg vremenskog razdoblja, bila je ona koja se ticala prodaje dionica Liburnia Riviera Hotela. Konačnu odluku, da lokalna samouprava neće prodavati dionice donio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, a činjenica da jedan čovjek može samostalno upravljati iznosima javnog novca od koji se mjere u stotinama milijuna kuna sama po sebi je zastrašujuća. Još je više zastrašujuće da je ta osoba Ivo Dujmić.

Jer, neovisno što mislili o odluci koju je donio (mnogi, uključujući i gradske vijećnike, još uvijek nisu sigurni je li bolje prodati dionice ili nije), ključno je pitanje – kako je donio tu odluku? O tom procesu na sjednici Vijeća nismo doznali apsolutno ništa, osim da opatijski gradonačelnik smatra da u situaciji kada je siguran da je neka odluka dobra, zove stručnjake da mu je potvrde, dok kada ne zna što napraviti, ne pita ništa nikoga. To se zove zdrava poslovna logika.

Drugi pokazatelji, kako je ispravno konstatirao Vedran Kružić, potpuno su nepoznati – koje parametre lokalna samouprava očekuje od LRH: je li to dobit, broj zaposlenih, broj hotela, broj radnih dana tijekom godine… Jednako je nepoznato i koji se trenutak smatra povoljnim za prodaju, odnosno koju cijenu dionice Dujmić očekuje, a koja bi trebala biti veća od ponuđenih 4.760 kuna. Ne zna se niti stav gradoančelnika o novim vlasnicima, jer s jedne strane tvrdi da ih dočekuje otvorenih ruku i da se njihova vizija poklapa s njegovim idejama, a s druge strane od budućeg partnera stvara neprijatelja, koristeći ratnu terminologiju poput „uperenih haubica“ i „ljudi koji mu rade o glavi“, spominjući prijetnje i ucjene.

A konačno, od stvari koje ne znamo, jest: što bi Opatija s tim novcima? U koje projekte bi ih uložila, kako bi poboljšala turističku infrastrukturu i standard građana? Isto tako ne znamo što će raditi predstavnici Opatije u Nadzornom odboru – koji su im osnovni ciljevi, hoće li štititi kompaniju ili zaposlenike, dobit ili socijalnu ravnotežu?

Nakon sve te rasprave, ne znamo niti odgovor na pitanje zbog čega su dionice LRH, kod kojih gradonačelnik sam kaže da Grad Opatija nema nikakvog utjecaja na vođenje firme, važnije od druge gradske imovine poput dječjeg vrtića ili zgrade bivše tvornice Riba Rijeka koje gradska vlast „pošto-poto“ želi „utopiti“ na tržištu.

I uz sve te nepoznanice, kako možemo reći je li odluka da se ne prodaju dionice – dobra ili loša. Pa, jednostavno – bez adekvatnih argumenata, svaka donešena odluka je loša. Hoće li ona imati pozitivne ili negativne posljedice, to će, očito, ovisiti isključivo o sreći.

– Stanje šoka
I’m going into a state of shock,
I can twist, I can hardly walk…

(Green Day)

Ako je itko mislio da će prijelaz s Bišćana na Rožmana biti gladak i da će promjena trenera biti onaj pozitivni poticaj potreban momčadi da prebrodi malu krizu u koju je zapala, takvih optimista više nema. Na početku je možda stvar i izgledala obećavajuće – Armada se vratila na tribine, dogodilo se nekoliko dobrih rezultata, no posljednjih mjesec dana okrenuo je tu sliku naopačke, a finalni potez kistom bila je jučerašnji katastrofalni poraz od Dinama.

Očito je da će se nešto morati drastično promijeniti u „bijeloj“ svlačionici i klupi. Hoće li to biti trener ili ekipa, morat će odlučiti predsjednik kluba Damir Mišković. Ali to je odluka koju će morati donijeti brzo!

 

– Prvaci
Here comes success, here comes success
Over my hill, over my hill….

(Iggy Pop)

Za pozitivnu vijest iz sportske rubrike pobrinula se NK Opatija. Osim što je na Kantridi protiv Dinama pred desetak dana postigla bolji rezultat nego jučer Rijeka, ovog tjedna potvrdila je i prvo mjesto na prvenstvenoj tablici. Dok im sagrade stadion za treću ligu, Opatija će već igrati u prvoj…

 

error: Content is protected !!