Tjedni retrovizor

Politika je bila skromna i tiha u prošlom tjednu, a to u ovom slučaju i nije dobra stvar. Više o tome u prvoj temi Tjednog retrovizora, dok su ostale dvije posvećene temi koja nas uvijek može razveseliti kad sve drugo zakaže – sportu.

– IDS.
I was only joking, my dear
Looking for a way to hide my fear.
What kind of fool was I?
I could never win…
(Rod Stewart)

Zahvaljujući IDS-u koji se hrabro izborio za financiranje Doma zdravlja Opatija konačno je s mrtve točke pokrenut ovaj projekt oko kojeg se već godinama svađaju lokalna opatijska i regionalna županijska vlast, a na koji će se vezati i novi Vatrogasni dom. Amandmanom IDS-a osigurana su početna sredstva za ove projekte koje sada više neće moći zaustaviti lokalne taštine niti politička prepucavanja.

Tako bi, otprilike, zvučao komentar da se doista obistinila prilično rezolutna najava liburnijskih IDS-ovaca kako će amandmanom na Županijskoj skupštini tražiti barem milijun kuna za pripremu gradnje dva važna projekta liburnijskog kraja. Međutim, IDS svoje najave nije ostvario, amandman nije podnesen, novac nije osiguran, a čitava tema poslužila je tek da se župan Zlatko Komadina uspotno „obrecne“ na odluku gradonačelnika Opatije Ive Dujmića da neće prodati dionice LRH i kaže kako se s tim sredstvima komotno moglo financirati oba projekta.

Koliko god iritantna bila ta svađa župana i gradoančelnika preko leđa građana, koliko god otezanje s obećanim projektima (nije to jedina takva priča, nogometaši Opatije stadion čekaju već dva mandata) bilo podlo, te stvari ovdje nisu tema. Ne, priča ovdje ima tri slova – IDS – i točku na kraju, koja označava završetak njihovog političkog utjecaja na ovom području.

Nekad su „kozoljupci“ bili „gospodari“ čitave Liburnije, danas su nalik „privjesku“ vladajuće većine – nešto slično HNS-u u Vladi – lišeni stvarnog utjecaja i značaja, čije se želje slušaju tek prilikom dodjele sinekura u nadzornim odborima i upravnim vijećima. Šteta, jer regionalna opcija zaslužila je jače „zaštitnike“…

– Surf’s up
From the early morning to the middle of the night,
Any time the surf is up the time is right….
(The Beach Boys)

Enrico Marotti dokaz je da talent može biti tek početni ulog u sportsku karijeru. Da bi se oko njega izgradila uspješna priča, daleko je potrebnija volja, strast, upornost i želja koja ne dopušta odustajanje. To je lekcija koju rado usvajamo sa svakim novim uspjehom vološćanskog „Manimala“.

– Lasta
I’m so, I’m so reborn, I’m movin’ forward,
Keep movin’ forward, keep movin’ forward…
(Kids See Ghosts)

Kad ostale stvari zakažu, najlakše je pozitivne vijesti tražiti u sportu. Jedna lasta ne čini proljeće, posebice dok jesen sve brže prelazi u zimu, no ono što su igrači HNK Rijeka pokazali na terenu u Zaprešiću miljama je daleko od onoga što su pokazali pred koji tjedan na domaćoj Rujevici protiv Dinama.

Jedna utakmica premali je uzorak da bismo govorili o promjenama, ali novo lice „bijelih“ nakon pauze ipak nam daje optimizma i zaloga vjerovati treneru Simonu Rožmanu da zna što radi. Nadajmo se da će to povjerenje dostojno opravdati, prvi veliki ispit slijedi već ovog tjedna!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!