Tjedni retrovizor

Stigli smo i u prosinac, za koji se zasad ispostavilo da je zapravo isti kao studeni, samo kišovitiji. No, bez obzira na (ne)vrijeme, mi guramo dalje po svom, pa tako već tradicionalno donosimo tri najznačajnije vijesti iz prošlog tjedna u Tjednom retrovizoru.

– Dobri domaćini
Nima Splita do Splita,
To govorim ja…
(Tereza Kesovija)

Uglavnom je treća vijest rezervirana za neki (uglavnom sportski) „pozitivac“, a ovog puta toliko smo impresionirani da ćemo je staviti na sam vrh. Rijeka je pregazila Hajduk i upisala rekordnu pobjedu na Poljudu. Okej, okej, reći ćete – jedna lasta ne čini proljeće, nije to „onaj pravi“ Hajduk, niti sada treba dizati euforiju nakon depresije koja je vladala više od mjesec dana. Možemo se složiti – treba opreza, ne treba se odati pijanstvu trijumfa, ali sada imamo četiri razloga više da budemo optimistični kada gledamo u budućnost „bijelih“.

 

– Premotavanje
Be kind, rewind.
Rewind, rewind now…
(Brier Rose)

Želite li „premotati“ vrijeme, dovoljno je svratiti do Matulja, gdje usprkos „digitalnom dobu“ i dalje živi posljedna videoteka ovih krajeva – MAD video. Teško je proći pored izloga oblijepljenog filmskim plakatima i polica punih naslova iz bliže i dalje povijesti svjetske filmografije, a ne osjetiti dašak nostalgije – razgovori preko praznih kutija o tome što je najbolji izbor za dugi, kišni vikend, premotavanje pet minuta prije zatvaranja videoteke kako bismo izbjegli zakasninu i kaznu zbog nepremotanih kazeta, očaj trenutka kada traka zapne za glavu videorekordera; sve to bili su sitni trenuci koji su obilježili velik dio naših života.

Neobično je kako smo brzo zaboravili na videoteke, koje su nekad bile sveprisutne diljem grada, nešto poput pekara današnjice. A ako ništa drugo, moramo im biti zahvalni jer dale su nam Quentina Tarantnina. Da nije bilo videoteke u kojoj je stekao prva filmofilska iskustva, ne bismo mogli uživati u talentu jednog od ponajboljih redatelja 20. i 21. stoljeća.

 

– Svjetleća raskoš
Hey now,
All you lovers,
Put your lights on,
Put your lights on…
(Santana feat. Everlast)

Ne znam za vas, ali ja sam doista impresioniran izgledom Parka sv. Jakov ovog Adventa. Ako niste dosad uspjeli vidjeti kako izgleda, bacite oko na fotogaleriju: ove godine Šporer i njegov okoliš doista kao da su iskočili iz kakve raskošne slikovnice. Ili američke romantične komedije. Možda blještavilo nije dio tradicije ovih prostora (ne vide se lampice iza željezne zavjese), ali svejedno ta svjetlosna raskoš budi pozitivno raspoloženje skoro pa bolje nego kuhano vino.

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago
error: Content is protected !!