Tjedni retrovizor

retrovizorOpet ponedjeljak. Ne znam za vas, ali meni su se svi ovi tjedni, ponedjeljci i tjedni retrovizori stopili u jednu nepreglednu masu sivila iz kojeg ne znam kako pobjeći. Evo, napisao bih rado jedan veselo, optimističan i nadasve pozitivan tekst, ali zapeo sam već nakon prve natuknice. Festival pusne hrane u Matuljima i – što dalje?
U Gradu se nije bogznašto događalo – gradonačelnik Ivo Dujmić iskoristio je dvije prilike za slikanje, jednu s ovogodišnjim opatijskim prvorođenčetom, a drugu u sklopu besplatne reklame za Zagrebačku banku, dok je treću priliku za slikanje, onu u zagrljaju s Darkom Ostojom, vješto izbjegao.
Dakle, iz Grada nam ovog tjedna – o šoka li i nevjerice – nije stiglo ništa imalo interesantno i inventivno, ništa što bi valjalo posebno pohvaliti. Turistička je zajednica zato imala pune ruke posla… U Matuljima. Trebalo je pripremiti Festival pusne hrane, nahraniti stotine posjetitelja u Hangaru, i odraditi pošteno svoj posao. Al’ ne treba biti previše kritičan prema opatijskoj TZ, tamo svi isto vrijedno rade… Rade, rade, pa malo promijene ruku…
Što još imamo u Gradu? Parkove? I toga je sve manje… Evo, Komunalac je ipak počeo raditi nešto… Opet u Matuljima. U Opatiji, izgleda, ovih dana rade tek firme specijalizirane za selidbu.
Jedini događaj vrijedan pažnje u Opatiji bio je Dan sjećanja, koji je obilježen u organizaciji UABA-a i opatijske gimnazije, ali nije ni to neka vesela tema, koliko god zaslužuje da bude često prisutna na ovim stranicama.
Eto, i što nam sada ostaje?
– Ošo Dujmić, osto ja…
Ostaje nam to,
Što se volimo,
Što se još volimo…
(Đ. Balašević)

Još samo danas – Darko Ostoja u vašem gradu! Ne, nije tako bila najavljivana sjednica Uprave i predstavnika vlasnika LRH u Opatiji, više se nekako to pokušalo progurati ”ispod žita”… Ali, da se uspjelo u tom naumu, ne bismo saznali za veliku ekskluzivu – Uprava LRH i lokalna samouprava konačno su uskladili mišljenja.
U razdoblju od naredne dvije godine i jedni i drugi planiraju raditi – ništa konkretno.
– Akcija mladih za spas gospodarstva
Ostala si uvijek ista…
I ove suze na licu tvom…
(Mišo Kovač)

Šetali su sobom lijevo-desno, u maniri profesora Baltazara, razmišljali… I – dosjetili se. U Opatiji vlada zimski san, mrtvilo, i nitko ništa ne radi, kažu iz Akcije mladih. I još dodaju kako se to uopće ne mijenja, što nikako ne valja.
Ajde, dobro da su nam rekli… Inače nikad ne bismo skužili.
– Nešto potpuno drugačije
Dnevnik putovanja, skice ostanka
Dnevnik sve je dulji
Skica već je slika
Više ne treba se
Ni pomaknuti…
(Boa)

Evo, prije nego što bezglavo pobjegnete iz sve tmurnije i sve praznije Opatije, da vam ponudimo par razloga za ostanak. Jedna od njih je (relativno) nova stvar Boe, koju si možete otpjevati ako želite da vam depresija prijeđe u melankoliju i ravnodušnost. Sad kad je vaš bijes malo neutraliziran, možemo kazati da je prošlog tjedna u Opatiji se desilo nešto što ulijeva mrvicu nade u oporavak – Quorum je glumio Hobbiton i bio dupkom pun.
To bi moglo značiti da se opatijski noćni život nakratko vratio iz mrtvih. A ako smo išta naučili od George A. Romera, onda je to da su i najveće masovne zaraze počele od samo jednog zombija.
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

9 months ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!