Tjedni retrovizor

O čemu pisati u Tjednom retrovizoru koji pokriva sedmicu u kojoj se dogodila Antonja nego – o Pustu. Najluđe godišnje doba krenulo je žestoko, „tutaforca“ i sa svih strana, uz brojna događanja koja su ispunila tri dana „maškaranog vikenda“.

Naravno, najzanimljiviji je sam početak, odnosno trenutak dizanja Pusta, jer to je trenutak u kojem se može vidjeti kako pusni judi „dišu“. Naime, ako je Pust simbol svega što je loše, onda bi trebao predstavljati i one prakse iz njihove sredine s kojima se ljubitelji maškara osobito ne slažu. No, čini se da naši „karnevalski izaslanici“ i nemaju osobitih problema sa sadašnjom situacijom – osim onih u Vasanskoj koji su, kao poznati „troublemakeri“, odlučili progovoriti o najvećoj aferi prošle godine te onih iz Trinajstića koji su podsjetili da Autotrolejevi autobusi rijetko voze, ali često gore.

Lovrance je inspirirao Milan Bandić, iako nije osobito jasno kakve veze ima zagrebački gradonačelnik s lokalnom politikom, a istu inspiraciju imali su i Opatijci. Pa, sad, iako neki komentatori na društvenim mrežama smatraju da je to poruka o propalom Adventu na mrkatu, kao i o sličnom umreženo-populističko-autokratskom stilu vladanja kakvog prakticira opatijski gradonačelnik, zasad lokalni pjesnici nisu otkrili što su željeli reći.

Frlani su, čini se, odlučili maškare staviti u borbu protiv globalnih klimatskih promjena, a u Matuljima ne mogu prežaliti otkazani Tour of Croatia. S obzirom da ovo nije prvi puta da biciklistički Pust visi u centru općine, valja se nadati da će ovaj ipak dočekati Pepelnicu….

U znaku izbora, kao prije desetak dana Mošćeničani, bili su i u Zvonećoj gdje je na pale finil Kandidat, a pitanje je samo odnosi li se to na ove protekle izbore, ili one koji tek stižu ove i iduće godine?

Kao uvod u ova ključna antonjska događanja, poslužilo je još niz manjih i simpatičnih aktivnosti vezanih uz Karneval. Opatijska grupa 90-60-90 slavi 25 godina postojanja, a kako bi dokazale da su čitavo vrijeme zadržale liniju, svoj su jubilej „zaokružile“ izložbom. Izlagao je i Jerko Gudac, čiji mići karići s početkom maškara uvijek stignu pul Barića, a u Matuljima je, kako i spada potpisivanju „kapitulacije“, predaja ključa općine održana na svečanoj ceremoniji u općinskoj vijećnici.

U subotu, dok su neki ludo vozili od Halubja do Liburnije u maškaranim kreacijama koje teško da su sigurne za promet, drugi su se u Oštariji Štacion počastili dobrim, a pozabjenim favoritom iz „kuharice naših nona“.

A u večernjim satima se – plesalo. U Opatiji u nešto manjem broju, a u Kastvu ponovo u ogromnoj količni. Tamošnji Maškarani centar privlači tisuće posjetitelja, a ove godine bit će i mjesto jedne (za maškare) neoubičajene svečanosti. Vjenčat će se Sanja Pešćica, aktualna pusna gradonačelnica Kastva i prva pratilja Kraljice karnevala….

Uh, puno toga dogodilo se proteklih dana u našem kraju, a sve to nekako smo uspjeli popratiti. Iscrpljujuće je bilo i za pročitati, tako da cijenimo vaš trud – tekstove o maškarama na našem portalu pročitali ste u protekla tri dana ukupno 200 tisuća puta!

Naravno, ima i onih koji ne „štimaju“ baš te maškarane užance. Ako su izdržali sve do kraja teksta kako bi provjerili je li se u prošlom tjednu dogodio nešto što nema veze s Pustom, imamo za njih dobre vijesti. Prva je da se matuljski kafić „Pul Dodić“ ponovo otvorio s novom upravom, novim imenom i novim uređenjem, a druga je najpozitivnija vijest tjedna: silan trud koji su volonteri uložili kako bi djeci učinili čim ugodnijim boravak u Dječjoj bolnici Kantrida.

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!