Tjedni retrovizor

Balinjerom protiv betonizacije, prostorne devastacije i obalne uzurpacije!

– Letargija

They paved paradise
And put up a parking lot.
With a pink hotel, a boutique
And a swinging hot spot…

(Joni Mitchell)

Bogme, fino se zakotrljala ova priča oko prostornih planova. Tko bi rekao da će upravo to biti tema koja će Opatijce „drmnuti“ iz vjekovne letargije? Nakon prosvjeda zbog Liburnia Riviera Hotela prije nekih petnaestak godina, 900 potpisa protiv betonizacije grada vjerojatno je najveći „javni ustanak“ građana u ovom stoljeću. S time da se od prethodnog „događanja naroda“ razlikuje po tome što je upućeno lokalnoj, a ne nacionalnoj vlasti.

Shvatio je i gradonačelnik Ivo Dujmić da je situacija eksplozivna, pa je odlučio primijeniti svoj poznati recept: ako ne možeš izbjeći krivnju za neki problem, pravi se da se nije dogodio. Tako je Dujmić odlučio iz kolektivne memorije izbrisati svojih deset gradonačelničkih godina i vratiti se u 2009. godinu kako bi se proglasio borcem protiv urbane devastacije.

Pa će podsjetiti i da je 2014. godine (pet godina nakon što je krenuo u borbu protiv betonizacije) ukinuta mogućnost moratorija na prostorne planove i da je lani (devet godina otkako je krenuo u borbu protiv betonizacije) zatražio izvješće o stanju u prostoru!

Čini se, međutim, da građani nisu spremni za kolektivnu amneziju, pa su se i na Balinjeradi pozabavili upravo ovom tematikom. Ali nema panike – maškare još malo traju, pa će uskoro spaliti krivca za sve loše u gradu, a prvoborci rata protiv uništavanja prostora moći nastaviti svoj plemeniti boj.

 

– Svjetsko, a naše!

Oh, I want the truth to be said,
I know this much is true…

(Spandau Ballet)

Često se događalo da se neka ideja pojavi na ovom prostoru, ali bez mogućnosti da raste i razvija se, svoj puni potencijal doživi negdje drugdje. Tako je Liburnija imala karnvalske povorke i puno prije Rijeke, Lovranci na polne ispraćaju Silvestrovo puno duže od Fužina, a balinjere u Opatiji rošću puno duže nego na brojnim drugim balinjeradama. Stoga valja pohvaliti trud da se barem jedna ideja adekvatno zaštiti i tako se potvrdi činjenica da je opatijska Balinjerada jedina – izvorna i originalna.

 

– Pokraj mora

Raznesene valima i vjetrom
Tu su tople ruševine ljeta.
Na rubu napuštenog mora
I jednog izgubljenog svijeta…

(Arsen Dedić)

Ako se pitate što znači sintagma „slučajna država“, onda probajte odgonetnuti kako je Republika Hrvatska definirala eksploataciju svog najvrijednijeg resursa – pomorskog dobra.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

4 months ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!