Tjedni retrovizor

– Karneval
Jos jedna noć
Luda noć pod maskama.
Jos jedna noć,
Ova noć je karneval…
(Dejan Cukić)

U Tjednom retrovizoru koji pada na Pusni pondejak nema puno smisla započeti priču ni sa čime drugim osim s – maškarama. A ne možemo reći i da nije bilo dobrog povoda za to. Zvončarska smotra u Matuljima imala je ove godine svoje jubilarno 25. izdanje koje se zahvaljujući izravnom prijenosu moglo pratiti diljem svijeta, Mučićeve maškare na duhovit su način „oživjele“ jednu od najvrućih tema proteklih dana – himnu u izvedbi Josipe Lisac, a Vojko Obersnel je osvojio ljubitelje karnevala tako što se u riječkoj povorci prošetao kao Jovanka Broz. I da se ništa više nije dogodilo, bilo bi sasvim dovoljno za jedan zabavni pusni vikend!

– Humanitarka
No good deed goes unpunished,
No act of charity goes unresented…
(Idina Menzel)

Kastav je dobio novu Kastavku godine – za 2019. godinu to je Jasna Vrhovac. Ovogodišnji izbor zanimljiv je zbog nekoliko stvari. Prije svega, radi se o jubilarnom 5 godišnjem izboru najznačajnijih stanovnika „grada na brege“, što znači da je praksa koju je pokrenuo bivši gradonačelnik Ivica Lukanović izrasla u jednu lijepu i dobro prihvaćenu tradiciju. Drugo, izborom Jasne Vrhovac ponovo je donekle „izbalansiran“ odnos među spolovima, jer nakon Sande Šogolj iz 2016. godine ova titula ponovo je otišla u ruke jedne žene. I konačno, lijepo je vidjeti da je među značajnim sportskim, glazbenim i znanstvenim uspjesima među građanima koji su svojim glasovima izabrali Kastavku godinu ipak prevagnuo humanitarni rad. Jer, koliko god bili važni individualni uspjesi, humanost je ipak uspjeh čitavog društva.


– Bjelina
White, white…
It’s shining,
Shining bright!
(The Cult)

Rijeka konačno dobiva konture dobre momčadi, „bijeli“ na terenu djeluju čvrsto i samopouzdano, sigurni u obrani, precizni u napadu. Pobjeda protiv Osijeka dobar je zalog za ispunjavanje onoga što bi se ove sezone smatralo velikim uspjehom: obrana titule u Kupu i drugo mjesto u prvenstvu, pa onda iduće – napad na Europu.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!