Tjedni retrovizor

Sve nam je nekako u znaku virusa posljednjih dana, pa smo tome prilagodili i „soundtrack“ ovog Tjednog retrovizora. Ipak, da ne ispadne kako je doista „život stao“, imamo mi i druge teme koje virus još nije „zarazio“.

– Lekcija
Ne ne mi dihat za ovratnik,
Da ti potem ne bo žal…
(Lačni Franz)

Virusi su zajebana stvar, između ostalih i jedan od razloga zbog kojih su španjolski konkviskadori uspjeli pokoriti daleko mnogobrojnije civilizacije Novog kontinenta. Doduše, koliko god bili opasni virusi, još su opasniji ljudi, jer Španjolci su „na kvarnjak“ izigrali lokalna plemena i okrenuli ih jedne protiv drugih te u iznimno kratkom roku pokorili moćno astečko carstvo.

Ova (vjerojatno neželjena, ali kad već nema škole, neka svatko da koliko može) lekcija iz povijesti pokazuje nam da se više od virusa valja bojati ljudi. Koliko god se činila nepotrebna panika oko širenja koronavirusa, ipak je važno postupati u skladu s uputama nadležnih službi – ako već ne zbog zdravlja svojih bližnjih, onda barem zbog vlastite budućnosti. Što se prije riješimo izvanrednih mjera, prije će se ekonomija oporaviti, a situacija otprije desetak godina pokazala je da u recesiji svi stradaju, a ne samo oni zaposleni u direktno pogođenim gospodarskim područjima. U svakom slučaju, ako ste dobili mjere samoizolacije, nemojte se družiti sa školskim učiteljicama.

Zbog koronavirusa zatvaraju se vrtići i javni prijevoz, ograničava se radno vrijeme lokala i trgovina, a neki su otišili i toliko daleko da su ih i zatvorili u potpunosti. Naravno, sve to stvorit će i ozbiljne probleme u gospodarstvu, pa su i lokalne jedinice krenule u „spašavanje“ prije nego što je to učinila Vlada. Za razliku od Lovrana koji je donio konkretne mjere, Opatija je išla na varijantu „pol miš pol tić“, a tek treba vidjeti hoće li se tu što promijeniti intervencijom Gradskog vijeća. No, teško je očekivati nešto od grada koji je i sam u financijskom kolapsu

No, bit će sve u redu – kao što naši zaraženi sugrađani dobivaju borbu protiv virusa, tako će se i naše društvo i ekonomija oporaviti od njegovih posljedica. A neočekivano slobodno vrijeme iskoristite za obiteljska druženja ili naprosto uživajte u prirodi

– Kultura na daljinu
Everybody’s got the fever
That is somethin’ you all know!
Fever isn’t such a new thing,
Fever started long time ago…
(Peggy Lee)

Ako sam bio u krivu i korona nas totalno potaraca, pregazi našu civilizaciju kao Cortes i boginje Azteke, barem će neki budući arheolozi imati jasnu sliku o tome koje je bilo posljednje kulturno događanje u Rijeci. Radi se, naravno, o izložbi Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina, otvorene u Pomorskom i povijesnom muzeju prošlog tjedna, usred vala otkazivanja svih mogućih događanja. Jedinstveno iskustvo otvorenja izložbe za svega nekoliko ljudi u golemoj Guvernerovoj palači, ali i tisuća koji su je pratili putem portala Regionalne news mreže, možda je pionirski pothvat koji će pokazati kako će izgledati kultura u doba koronavirusa.  Za sve buduće arheologe, evo i adekvatnog povijesnog materijala.

– Krv nije voda
No medicine is strong enough,
Someone help me
I’m crawling in my skin…
Sometimes I feel like giving up,
But I just can’t!
It isn’t in my blood….
(Shawn Mendes)

Već su mnogi čestitali putem društvenih mreža na našim stranicama, pa da se i ja pridružim aplauzima: bravo, Rubeše!

 

error: Content is protected !!