Tjedni retrovizor

Koronavirus nam je pokazao neke stvari, razotkrio neke istine. Kao što reče neki mudri komentator na Twitteru, „ekonomija propada jer ljudi sada kupuju samo ono što nužno trebaju“. Razotkrio je i druge stvari – nelogičan ustroj jedinica lokalne samouprave, manjak potrebnih sadržaja za građane u njihovom gradu ili općini, ali i činjenicu da nerezonsko trošenje kad-tad dođe na naplatu.

A u drugim vijestima… I dalje govorimo o istom.

– Bitka
The sun sets on the war,
The day breaks and everything is new.
(Kings of Convenience)

Čini se da smo u borbi protiv širenja koronavirusa dobili odlučnu bitku koja bi možda mogla i prelomiti taj „rat“. Naime, dogodila se situacija da je broj oboljelih u jednom danu bio manji od broja izliječenih, odnosno da se ukupan broj pacijenata smanjio. Za jedan, ali taj je jedan itekako vrijedan, jer nam daje optimizam da se bližimo kraju ovog „opsadnog stanja“. Doduše, taj je podatak bio samo za Primorsko-goransku županiju, u Hrvatskoj je virus nastavio ne samo širiti krug zaraženih, nego i broj žrtava.

Možda je stvar u tome da smo mi Primorci discipliniraniji od ostatka zemlje, a možda smo jednostavno imali sreće. U svakom slučaju, zasad nemamo žrtava, osim ako ne računamo „Staru Damu“, čiji je kronično bolesni proračun koronavirus dokrajčio. Pa sada ne samo da će „stezanje remena“ potrajati koji tjedan ili mjesec – dok ne prođu ove izolacijske mjere – već barem šest mjeseci, a vjerojatno i nakon toga. Dok god bude potrebno.

– Zov divljine
You know I’ve seen a lot of what the world can do,
And it’s breaking my heart in two…
(Cat Stevens)

Smeće ostaje smeće, pa makar se našlo i u prirodi. A pritom ne govorim o divljim deponijima, nego o – divljim ljudima.

– Duboki džep

Pare, pare pokreću svijet,
Politiku i nogomet…

(Zabranjeno pušenje)

Ako je vjerovati riječima predsjednika HNK Rijeka Damira Miškovića, čini se da je na Rujevici uskoro moguć početak „nove ere“. Ukoliko nogomet, barem ovaj profesionalni, preživi tako dugo.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net