Tjedni retrovizor

U ovom Tjednom retrovizoru prisjećamo se ključnih događanja iz prošlog tjedna: polufinala nogometnog Kupa, velikog koncerta u Centru Gervais i odličnih turističkih brojki za Uskrs.

Ne, samo se zajebavam. Tema je i dalje korona, a moto – „glup i gluplji“.

– Bahati u krizi
On the wrong day of the wrong week
Used the wrong method with the wrong technique…
(Depcehe Mode)

Sve što su mogli napraviti krivo u aktualnoj pandemijskoj krizi, čelnici Opatije upravo su tako i napravili. Loše odluke krenule su i davno prije koronavirusa, njima su obilježena sva tri mandata gradonačelnika Ive Dujmića, ali monumentalna greška koja će skupo koštati generacije Opatijaca bila je odluka da se ne prodaju dionice Liburnia Riviera Hotela.

Grad Opatija nema nikakvu ulogu u poslovanju firme kroz njen Nadzorni odbor i zapravo puno više toga može napraviti kao jedinica lokalne samouprave. LRH ne isplaćuje dividende, stoga je upitno kada će lokalna samouprava ponovo biti u mogućnosti monetizirati svoje udjele, jer interesa za kupovinom dionica nema, a niti će ga u skoroj budućnosti vjerojatno biti.

A sve da ga i bude, tim će se dionicama trgovati po značajno nižim cijenama, što pokazuje i izračun da je vrijednost „paketa“ lokalne samouprave pala za desetak milijuna eura. Samo s tim „izgubljenim“ sredstvima moglo se preživjeti čitavu „koronagodinu“ bez da to osjeti itko od korisnika proračuna, bez da se režu plaće zaposlenicima i sredstva udrugama i sportskim klubovima. A i bez krize, tim se milijunima mogao „zakrpati“ opatijski budžet devastiran projektima bez pokrića koji su probijali planirane iznose i ugovorima o financiranju koji su bili mrtva slova na papiru. Još bi ostalo i za koju važnu investiciju, poput plaže i trga na Slatini.

Umjesto toga, imamo blokadu proračuna. No, umjesto da se čelnici Opatije nakon takvog fijaska povuku iz javnosti, on su odlučili iskoristiti ovu krizu za svoju promociju. Pa su tako usred preporuka o izbjegavanju javnih okupljanja organizirali tiskovnu konferenciju. Nije im to bio prvi puta, već su jednom ranije htjeli napraviti medijsku pompu oko potpisivanja ugovora za radove na Dječjem vrtiću Veprinac, ali su, valjda na savjet nekog inteligentnijeg, od te namjere odustali i zadovoljili se priopćenjem. Ovog puta, ništa ih nije moglo spriječiti da se naslikavaju s maskicama pred zgradom grada. O tome koliko je nelogičan njihov potez svjedoči i sadržaj njihove tiskovne konferencije: ukratko, pozvali su ljude u grad da bi poručili ljudima da ostanu doma.

Konačno, bahatost koja ide ruku pod ruku s neznanjem (jer, kad si najpametniji na svijetu, što ti znači mišljenje drugoga) doveo je do situacije da su na silu pokušali povezati Liburniju u jednu zonu bez propusnica, ali na nezakonitim osnovama. Kada to nije prošlo, jer su lovranski i draški načelnici bili protiv toga, uhvatili su se Matulja kako bi ipak progurali svoju ideju. Jer, kad već nisu mudri, barem su uporni.

I što se na kraju dogodilo? Naravno, postupili su suprotno zakonu. No, ni tada ih to nije spriječilo da se nastave bahatiti i točne i provjerene informacije nazivati lažima. Zamjenica gradonačelnika Vera Aničić ispunila je našu Facebook stranicu uvrijeđenim komentarima i uvredama, no suočena s najjednostavnijim argumentima, više se nije javljala.

No, nema veze. Otvorili su ona, Ivo Dujmić i Emil Priskić svoju Facebook stranicu i grupu, jer nemaju dovoljno plaćenih medija i drugih kanala za širenje svoje propagande. Pitanje je koliko će ova kriza potrajati, bilo bi doista šteta propustiti tako dobru priliku za samopromociju.

– Jedanaesta zapovjed
Every Sunday’s getting more bleak,
A fresh poison each week…
“We were born sick”, you heard them say it.
My church offers no absolutes…
(Hozier)

Jednako kao što im je mudro vodstvo, tako su mudri i Opatijci koji su se okupili na uskršnjoj misi u gradskoj crkvi, Usprkos naredbama nadbiskupa Ivana Devčića. Dobro, ovi nisu bili nasilni kao divna kršćanska braća iz južnih krajeva, koja su poželjela u najboljoj križarskoj maniri vjeru utjerati u glavu barbara „ognjem i mačem“, ali ipak su odlučili da su im vjerski rituali važniji od dobrobiti svojih sugrađana. Vrlo kršćanski – ubi bliženjega svoga.

– Ujedinjeni glasovi
Opatijo bajna,
Biseru ti našeg mora…
(Ivo Robić)

Završimo ipak na pozitivnu notu (igra riječima namjerna) i zanimljive obrade Serenade Opatiji. Prvo su to napravili iskusni glazbenici i poznati Opatijci, a zatim i „obični građani“ koji su dali svoj jedinstveni pogled na izvedbe svojih poznatijih prethodnika. Svaka čast i jednima i drugima!

 

 

error: Content is protected !!