Tjedni retrovizor

Ovog puta igramo na emocije. Pripremite maramice, jer prva priča će vas dirnuti do suza!

– Film katastrofe
It’s just a life story, so there’s no climax.
No more new territory, so pull away the IMAX!
(Okkervil River)

Lijepo je vidjeti da se snovi ostvaruju. U ova teška vremena, kada nas virus vreba iz prikrajka, a umjesto srdelica se dijele zaštitne maske, svatko tko konačno „dosegne zvijezde“ i ispuni svoje najdublje životne želje, zaslužuje biti trajnom inspiracijom svima nama.

Upravo zato treba posebno istaknuti objavu načelnice Stožera civilne zaštite Grada Opatije Vere Aničić, koja je svoju fotografiju u svečanoj odori, u društvu psa nepoznatog imena ali poznate funkcije (čuvar Poljana) začinila i dirljivo iskrenim riječima.

„Mogu reći da sam uvijek gledala te neke filmove i sanjala da nosim uniformu… Ali mogu reći… Snovi se ostvaruju i to kad najmanje očekujemo i sa scenarijima koje nitko nije mogao predvidjeti“, napisala je Aničić, u najboljoj maniri Saint-Exupéryja dočaravši opojnu nostalgiju za danima djetinjstva u kojem su istina i mašta nerazdvojne.

Mnoge od nas dotaknule su te riječi, mnogi su se prisjetili da su i sami gledali „te neke filmove“, ali nisu svi dočekali ostvarenje svojih snova. Nažalost, nema dovoljno medicinskih katastrofa da bi se ispunila svačija očekivanja. Zato valja treba biti spreman i iskoristiti apokalipsu kada ti se pruža, napraviti dobar selfie i pažnje vrijedan citat, da ne ispadne da su svi ti ljudi umrli za ništa.

Doista, lijepo je vidjeti da se snovi ostvaruju. Nema te cijene koju ne bismo platili, uključujući i krah čitave svjetske ekonomije, nema te žrtve koja ne bi bila vrijedna vidjeti da barem netko od nas uživa u proživljavanju scenarija koje smo gledali u filmovima.

Bilo bi nam možda lakše da je načelnicu Civilne zaštite filmski ukus usmjerio više prema komedijama nego filmovima kastrofe, ali ostvarenom snu ne valja gledati u zube.

– Trend
I have to sit you down,
Let me tell you what it’s all about…
(Fountains of Wayne)

Naša digitalna obitelj postala je ovog tjedna bogatija za još jednog člana. Jubilarni, peti izdanak naše regionalne informativne mreže zove se Trend51 i donosi svježe modne trendove i inspirativne priče. Isplati se „baciti oko“.

– Ljekoviti blues
You got me singing the blues,
There, got nothing to lose…
(Eric Clapton)

Ni karantena ni korona ne mogu zaustaviti glazbu. Ali zato glazba može karantenu učiniti podnošljivijom. Za razliku religije, glazbi nije potrebna kuća, jer je proteklih mjeseci mnogim glazbenicima „kuća putujuća“. Damir Urban terminu „ulični svirači“ dao je novi smisao, pa su njegovim putem krenuli i drugi glazbenici. Ne doslovno istim putem, jer „đedbejkeri“ umjesto Rijeke „prođirali“ su Kastvom. Ali šireći istu ideju: da je dovoljno samo malo melodije da svijet zapleše u drugom ritmu.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

2 weeks ago
error: Content is protected !!