Tjedni retrovizor

Prošli tjedan nisu obilježili samo događaji iz politike, sporta i gospodarstva koje uobičajeno imamo na portalu, već i oni iz crne kronike. Kao što vic kaže da „dvaput je dvaput“, tako se dva dana zaredom na gotovo pa istoj dionici tunelske ceste trebala dogoditi nesreća da bismo shvatili kako se radi o iznimno opasnom „komadu ceste“.

A iz ostalih vijesti izdvajamo…

– Šarena arkadija
Predivnih leptira
Tvoja bašta cvjetna.
Lažna Arkadija,
Zemlja tupo sretna…

(M.O.R.T.)

Koja je gornja granica ukupnog broja kvadrata trgovačkih centara u Hrvatskoj? Postoji li limit rasta te industrije? U jednom tjednu imali smo čak dvije vijesti o novim, velikim centrima. Plodine su svoj kompleks u Rešetarima već počele graditi, dok je Tommy tek najavio veliku investiciju na Kuku, centar koji bi se po veličini smjestio točno na pola puta između ZTC-a i Tower Centra.

Imamo li doista potrebe za tolikim trgovinama? Pitanje je to koje se postavlja duže od desetljeća, a u međuvremenu nije zaustavljena ta ekspanzija, pa odgovor očito glasi – da, imamo potrebe. Kao što za zapadom u svemu kaskamo nekoliko desetljeća, tako i po ovom pitanju. Osamdesetih godina, „mall“ je u SAD-u bio „centar svijeta“, mjesto za shopping, izlazak i zabavu, kakvim se sada i kod nas doživljava. Takav „mall“ je „ubio“ male obiteljske trgovine, takozvane „ma & pop stores“. No, i sam mall je pao kao žrtva interneta, digitalizacije i promjene navika kupaca koje donosi smjena generacija.

Mi smo i dalje očarani „šarenom arkadijom“ kapitalizma, no ipak se može pretpostaviti kako će razdoblje od vrhunca do pada u nas biti puno kraće.

– Reforma
I need to make some changes or at least that’s what they say.
I’m learning to reform…
Oh, oh, learning to reform…

(Bear Kittay Band)

Evo kako se dva problema mogu riješiti jednim udarcem – reformom lokalne samouprave. S jedne strane imamo grad koji ostvaruje gubitak i koji planira minus od oko 14 milijuna kuna. S druge strane, imamo općinu koja ostvaruje plus gotovo jednakog iznosa, oko 13 milijuna kuna. Rješenje se nameće samo od sebe – za rješenje financijskih problema, dovoljno je pripojiti Opatiju Lovranu.

Povratak nogometa
Udri jače manijače
Ubio te grom…

(Dino Dvornik)

Povratak nogometu nakon korone bio je poprilično šokantan. Utakmica na Rujevici, polufinale Kupa u kojoj su se sastali Rijeka i Osijek, bila je obilježena velikim preokretom, velikim utjecajem sudaca, ali i velikom nervozom koja je eksplodirala nakon posljednjeg zvižduka suca.

No, posebno gorak okus ostavljaju prazne tribine, koje djeluju poput grobnice za lijepu igru. A dok nogometaši igraju za „duhove“ i televizijske kamermane, navijači pronalaze nove načine za kreativnost i iskazivanje ljubavi prema klubu.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

6 months ago
error: Content is protected !!