Tjedni retrovizor

Malo nacionalne politike i malo lokalne politike čine ovaj Tjedni retrovizor teškim štivom. Stoga ga zaključujemo pozitivnom notom…

– Whack a Mole
Dolazim,
Sto dukata donosim…
(Đorđe Balašević)

Razletjeli su se proteklog tjedna ministri po cijeloj Liburniji, čitava situacija pomalo podsjeća na onu igru „whack-a-mole“: iskoče u Opatiji i tek što si se uspio snaći i reagirati, hop, evo ih u Iki. Pa hop u Lovranu. Da ne govorimo da se Istarskim ipsilonom voze toliko da Bina Istri nose barem 20 posto prihoda.

To ispada kao jedina dobra stvar činjenice da svakih par mjeseci krećemo u novi izborni ciklus – kad već ne vole „polagati račune“ javnosti, onda barem neka članovi Vlade polažu kamene temeljce. U protekla tri mandata ipak smo napredovali: nekad su se otvarala fiktivna gradilišta, i po nekoliko puta (Pelješki most, primjerice). Danas ipak ima dovoljno projekata da ih se ne treba fabricirati.

– Kompetencije
Dee do de de, dee do de de…
I don’t have no time for no monkey business…
(Freddie Mercury)

Burna je bila protekla sjednica Gradskog vijeća Opatije, mogli smo samo s njom napuniti ovaj Tjedni retrovizor. Prvo su vijećnici odbili Dujmićev prijedlog za prodaju okućnice, da bi odmah nakon toga podržali njegov prijedlog za ravnateljicu Dječjeg vrtića. I da se razumijemo, kakve god kvalitete imala Aleksandra Tramontana, da nije bila članica nezavisne liste Ive Dujmića, ne bi nikad stigla na tu poziciju. Jednako kao niti njen (ne)stranački kolega Filip Vlah koji je „uletio“ iz vijećničkih klupa na pročelničko mjesto.

Ali, ne treba kriviti za to niti Aleksandru Tramontanu niti Filipa Vlaha niti Ivu Dujmića. Takvu situaciju omogućila je slaba vladajuća većina, koja ne djeluje kao kompaktna cjelina. Ne samo da se ne mogu dogovoriti međusobno, nego neki vijećnici proturiječe i sami sebi. Na koncu, ne čudi reakcija Igora Puža koji je zaključio da više toga može ostvariti kao „slobodni strijelac“ nego član koalicije.

– Humanitarci
Help me get my feet back on the ground.
Won’t you please, please help me?
(The Beatles)

Da završimo ipak s pozitivnom notom, spomenimo i lijepe rezultate humanitarnog turnira i akcije „Svi za Vita“ koji je prikupio respektabilnih 70 tisuća kuna.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!