Tjedni retrovizor

Novi tjedni retrovizor: antifašizam, antikorona i antikviteti. Ne, šalim se, ova treća vijest ipak je nogomet.

– Povratak
(Return of the Mack) once again…
(Return of the Mack) pump up the world…
(Mark Morrison)

U neobičnoj smo se situaciji zatekli. Prosto ne znamo treba li se veseliti dolasku turista na naše obale, ili pak od njih treba strahovati? Bojimo li se da nam korona ne uništi sezonu ili da nam sezona ne uništi zdravlje?

Nažalost, oni koji bi nam trebali razjasniti neke stvari potpuno su kompromitirani političkim borbama. Od stručnog tijela, Stožer je vrlo brzo postao politički komesarijat, a njihovi nekad jasni i precizni savjeti sada su postali dvosmislene izjave u kojima jedan aršin vrijedi za premijera, a drugi za običnu „žgadiju“.

I kako onda znati što misliti i čijem se stavu prikloniti? Ova korona, ispada, nije samo opasna za tijelo, već i za um…

– Kompromis
You say you never compromise
With the mystery tramp, but now you realize
He’s not selling any alibis…
(Bob Dylan)

Kažu da je kompromis ono rješenje s kojim nitko nije zadovoljan. Pa bi se možda zbog toga kompromisom mogla nazvati odluka HNS-a da Opatiji i Orijentu omogući igranje drugoligaških, odnosno prvoligaških utakmica na Kantridi.

Opatijci bi radije igrali na vlastitom stadionu, no taj je tako daleka budućnost da ga ni SF pisci ne mogu predvidjeti. Pa će kompromisno Drugu ligu, ako je osvoje, zaigrati na Kantridi.

Orijent bi radije igrao na Krimeji, no otkako je taj klub zadnji put imao prvoligaški status, svašta se promijenilo. Pa će kompromisno „prijeći Rječinu“ i umjesto na Sušaku zaigrati na Kantridi.

Navijači bi na Kantridi najradije gledali Rijeku. Pa kad to već nije moguće, možda kompromisno bace oko na Orijent i Opatiju.

– Dobri dečki
Where have all the good guys,
Where have all the good guys gone?
(Mika)

Antifašizam je zapisan ne samo u hrvatskom Ustavu, već i u genima stanovnika ovog kraja. Nekako je malo već glupo da moramo i nakon skoro osam desetljeća objašnjavati tko su bili dobri dečki, a tko loši.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!