Tjedni retrovizor

Sunce, sport i spektakl u Vijeću. Što više treba za dobar početak tjedna?

– Fali jedan
I now sit quietly in a room,
Hoping you’ll return real soon…
Where did you go?
Where did you go?
(Four Tops)

To što je Igor Puž, revoltiran stanjem u Vijeću, odlučio postati „slobodni strijelac“, već na prvoj sjednici pokazalo se kao odlična odluka. Veprinački vijećnik napustio je sjednicu ne želeći se izjasniti o rebalansu koji je vijećnicima prezentirao opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, a samo to bilo je dovoljno da „prodrma“ već ustaljene obrasce ponašanja u vijećnici.

Dovoljno je pogledati samo glasovanje. Ako imate vremena, odite na YouTube i pogledajte taj trenutak uživo. Sasvim je jasno da je Dujmićeva ekipa (u koju se, naravno, ubraja i HDZ) očekivala kako će lijeva strana vijećnice, kao većina, samostalno donijeti odluku kojom bi se odgodilo glasovanje o rebalansu. Zato su mirne duše bili protiv prijedloga predsjednika Vijeća Fernanda Kirigina da se u dva tjedna složi novi proračun koji bi bio svima prihvatljiv. Umjesto toga, zaključili su kako će ubiti dvije muhe jednim udarcem: prepustiti većini da odradi „prljavi posao“, a onda ih zbog toga napasti drugi tjedan s argumetnima da „rebalans ne može čekati“, da nepotrebno odugovlače…

No, zaboravili su da većine više nema. Posebno je zabavan trenutak kada su to shvatili vijećnici Ive Dujmića, treba doista vidjeti tu konsternaciju na njihovim licima kad su shvatili da će morati preuzeti dio odgovornosti ili gledati kako rebalans proračuna „pada“. I eto – kada su ostali bez izlika, brzo su se predomislili i u ponovljenom glasovanju odlučili svim srcem podržati odgodu od dva tjedna i „dati priliku za dogovor“.

A kada odgovornost podijele obje strane, to može biti samo dobra stvar.

– Lito ode, mala
We had joy, we had fun,
We had seasons in the sun…
(Terry Jacks)

Nema ljudi. Nema, bogme, ni ležaljki. U Ičićima, ali i drugdje u Opatiji, ove godine, čini se, ima samo jahti. I drugih brodica. Pa ispada da bi nam nautički turizam trebao biti ključni segment oporavka. Em nautičari dobro plaćaju, em se drže pučine i ne stvaraju koronične gužve u Konzumu. Dobro je da je Opatija na vrijeme to prepoznala pa umjesto „falših“ kongresno-kulturnih centara ulagala u nautičke kapacitete. Ali, možda je problem upravo u tome što nautičarima ne trebaju ležaljke.

– Liga
Prva liga, prva liga,
Ali mene nije briga…
(Kuzma & Shaka Zulu)

Rijeka je u zadnja 4 kola skupila 2 boda. Domaći poraz od Gorice bio je dodatna sol na ranu navijačima koji su očekivali bolju igru „bijelih“. Srećom, ljubitelji dobrog nogometa na našem području imaju alternativu – Orijent i Opatija su prijateljskim dvobojem pokazali kako se igra srcem i mudima. Nadamo se da ćemo ih gledati na Kantridi iduće sezone, jedne u prvoj, a druge u drugoj ligi.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!