Tjedni retrovizor

O čemu ćemo danas? Pa, zna se!

– Izbori i bezberi
Što naš rad nam stvori i osnaži
Otmicom tuđ je zalogaj!
Al narod od njeg sada traži
Da vrati krvav zajam taj!

I tako… Izbori. Nedjelja je donijela dvije dobre stvari: prva da su gotovi ovogodišnji izbori. A druga da je gotov Davor Bernardić. Jebiga, nije na kraju Bero ispao toliko loš – pristojno se snašao na debati, postupio je časno i podnio ostavku, ali problem je bio što je svojom karizmatičnošću crne rupe usisao svu supstancu socijaldemokrata.

Nije ni prije SDP bio neka osobito mudra stranka s promišljenim programom i jasnim ideološkim stajalištima, koliko je to svojim osobnim temperamentom „prikrivao“ njen bivši predsjednik Zoran Milanović.

Dva teška poraza u dva izborna ciklusa pokazala su da u međuvremenu SDP nije ništa naučio. I dalje je to stranka bez neke forme, ideje ili akcije, koja se vlasti može dočepati samo kad HDZ od nje odustane. I dalje se love u megakoalicije u kojima dobro prođu samo njihovi partneri, koji im uglavnom okrenu leđa nakon izbora. I dalje u strahu od odmjerivanja svoje realne snage gube i više nego što su trebali.

Da su išli samostalno, dobili bi više mandata nego sada u „čušpajz koaliciji“. Da su vjerovali u slogan koji su pokušali prodati zemlji, onaj o restartu i promjenama, ne bi „furali“ političke „penzionere“ nego bi se valjda naoružali mladim, kurčevitim i drčnim licima. Ukratko, bili bi više kao Možemo! i partneri, barem stilski, ako ne već supstancijalno.

Na žalost, ne treba očekivati da će ni drugi put shvatiti zašto su izgubili izbore. Vjerojatno će zaključiti da će promjenom čelnog luzera, recimo da Bernardića naslijedi Peđa Grbin, riješiti sve svoje probleme. Što će pokazati već i lokalni izbori, na koje će izaći opet opterećeni hrpom balasta, u strahu da ih vlastita praznina ne proguta.

Tko zna, možda to prođe na Liburniji, gdje im je popularnost još uvijek na razini one koju bi imao duet oživjelog Elvisa Presleyja i trijeznog Alena Vitasovića (za one koji se ne kuže u glazbu – popularnost je vrlo velika). No već u Kastvu gube na seksipilu, a u Viškovu su već pali s prvog mjesta ljestvice hitova i pitanje je hoće li se vratiti do svibnja iduće godine.

Pitat ćete se, ako imamo Možemo!, treba li nam ipak SDP? Pa, ovakav SDP možda ne, ali SDP kao jaka socijalno osjetljiva stranka s definiranim politikama suvremene demokratske ljevice, koja može ponuditi odgovor na sve veći društveni i ekonomski rasjed društva, takav nam je ključan za korak u pravom smjeru.

– Bijeg
Hej, odlazim,
Ne nadaj se, nema pomoći!
(Željko Bebek)

Čini se da je netko već ranije imao dojavu da će Most i Škoro zajedno uzeti mandata skoro kao SDP.

– Teorija zavjere
But we’re part of a conspiracy,
About this bearded big fat guy…
(Loudon Wainwright III)

Reče mudar čovjek (a ime mu je Dragan Ogurlić, neka ostane zapisano za povjesničare) kako je sav ovaj izborni cirkus samo „neuspio pokušaj da se skrene pažnja s veličanstvene pobjede Rijeke nad prvakom Dinamom“.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!