Tjedni retrovizor

Malo osobne matematike, malo neugodnih mirisa i puno sportskih uspjeha kao „hajlajts“ prošlog tjedna u novom Tjednom retrovizoru…

 

Obavezna pokazna

Hej, šoferu, kondukteru,
Zaustavi, vraćam kartu!

(Atomsko sklonište)

Stotine vozača autobusa dobile su otkaze u proteklih nekoliko tjedana, brojne privatne tvrtke su pred propašću, no za Komunalno društvo Autotrolej nema „zime“. Oni svoju vrijednost ne moraju dokazati na tržištu, već će u situaciji kada se nađu u problemima zatražiti više novca od građana. Tako je Opatija (a ne treba sumnjati da ista priča očekuje i druge gradove i općine na Liburniji) odlučila povećati subvenciju za abnormalnih 66 posto godišnje kako bi njeni građani i dalje imali privilegiju da se voze u starim, rasklimanim autobusima koji se svako malo i zapale.

Za uslugu prijevoza, Opatija će izdvajati 4,1 milijun kuna, što ne znači da će se njeni građani voziti besplatno. Ne, oni će također morati kupiti „cvikalice“ ili mjesečne pokazne karte. S obzirom da Opatija ima oko 10 tisuća stanovnika, nije teško izračunati da svakog od njih „điranje“ Autotrolejem stoji 410 kuna svake godine. Dakle, jednu mjesečnu kartu i nekoliko „cvikalica“ u minusu je svaki radnik, neradnik, dijete i penzioner neovisno o tome vozio se autobusom, automobilom ili uopće ne napuštao kuću.

Isplati li se takva „matematika“? Postoji li bolji način organizacije javnog prijevoza? U narednom razdoblju, očito, takvo što nećemo doznati…

 

Mirisi

Ooooh that smell,
Can’t you smell that smell?!

(Lynyrd Skynyrd)

Marišćina je definitivno jedan od najvećih problema našeg kraja i građani s pravom od politike očekuju njegovo rješavanje. No, kao što je već napisao Srđan Brajčić na portalu Torpedo media, populizam i radikalizam neće ponuditi to rješenje. Ono mora stići u suradnji lokalne, regionalne i nacionalne vlasti, budući da svaka od ovih razina snosi dio odgovornosti za situaciju u kojoj smo se sada našli.

 

Spektakl pod stijenama

Majstori sa mora ove noći pjevaju,
Neka zovu svi kojima trebaju…

(Kuzma & Shaka Zulu)

Sjajna je bila ova nedjelja za ljubitelje nogometa iz našeg kraja. Prvo je NK Opatija ostvarila povijesni uspjeh plasiravši se u Drugu HNL, omogućivši novo slavlje pod stijenama Kantride, a nakon toga se klub čiji je dom nekad bio pod tim istim stijenama u utakmici punoj preokreta i uzbuđenja u Jadranskom derbiju obračunao s „hajducima“ za titulu pravog „majstora s mora“.

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago