Tjedni retrovizor

Rujan nas je dočekao hladnim jutrima i maskicama u školskim klupama. Što nam još sprema mjesec u kojem ulazimo u jesen?

– Maska
You’re wearing a mask.
You look better that way…
(Iggy Pop)

Počela je nova školska godina. Nakon proljetne „karantene“, tijekom opuštenih ljetnih mjeseci nakratko smo zaboravilo da živimo usred globalne virusne pandemije. No, kako nam se približava jesen, tako vidimo da je COVID 19 sada neizbježno dio naših života. Pokazuju to i fotografije učenika pod maskama, koje djeluju poput nekog „povjesnog isječka“ iz vremena Hladnog rata kada se očekivalo da će svako malo „roknuti“ neki napad otrovnim bombama ili sličnim neurološkim oružjem.

Samo ti kadrovi dovoljni su da shvatimo kako će ova godina možda biti još i teža od ove iza nas, kada su se učenici suočili prvo s dugotrajnim štrajkom, a kasnije s „onlajn“ nastavom. Tada smo barem vjerovali da je to privremeno, kratkotrajno, izvanredno stanje. Danas znamo da je to „novo normalno“ i da će situacija potrajati.

Nije to razlog za paniku. Nije to razlog za malodušje. To je jednostavno svijet u kojem živimo. Barem dok nas od njega ne izbavi Tony Cetinski, u pauzama između DJ setova.

– Dalekovidnost
And there’s a laugh
Hanging in the air,
And there’s no
Desperation anywhere…
(Bruce Cockburn)

Društvo iz HNB-a uvjerava nas da pad uzrokovan proljetnim „lockdownom“ nije tako strašan kao što se čini i da nam u 2021. godini slijedi brz i snažan oporavak. Što znači da bi, prema guverneru Borisu Vujčiću i kolegama, u sljedeće 3 godine Hrvatska trebala uvesti euro. Svaka čast uvaženim ekonomistima, ali u ovim okolnostima u kojima se uvjeti rada i života mijenjaju na dnevnoj bazi teško je planirati dva tjedna unaprijed, a kamoli maštati o tome što će nam donijeti 2023.

– Kraj programa
This is the end,
My only friend, the end…
(The Doors)

Kako nam se bliži jesen, tako nam završavaju i ljetni programi. Radojka Šverko sjajnim je koncertom zaključila Matuljske ljetne večeri. Kada pogledamo na protekla tri mjeseca, uz Kastafsko kulturno leto, Matuljske ljetne večeri, programe na Ljetnoj pozornici, Jerry Ricks Blues Festival i druge aktivnosti, teško možemo reći da je bilo prazno i lišeno događanja. Upravo suprotno, lijepo smo se zabavili, a sada je vrijeme da se vratimo na posao…

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

11 months ago

Tjedni retrovizor

4 years ago
error: Content is protected !!