Tjedni retrovizor

Danas triput o planovima i planiranju.

– Planiranje
You don’t know where we stand
It’s true
Know the plan
(Travis Scott)

Najava izgradnje hotelskog kompleksa na prostoru bivše bolnice u centru Ičića uzburkala je ovog tjedna javnost. Dok jedan dio ljudi podržava namjeru da se konačno oplemeni vrijedna lokacija koja je (pre)dugo stajala zapuštena, drugi se žale na preizgrađenost, betonske mastodonte i zatvaranje vizure prema moru.

Ovom drugom argumentu nije uputno parirati činjenicom da su Ičićani bili i protiv marine i svake druge investicije u svom mjestu. Vrlo je lako moguće da je u ovom slučaju njihov strah od „okupacije“ prostora opravdan. Međutim, taj strah i taj argment daleko je zakasnio. Dodatno, usmjeren je na krivu adresu.

Nije investitor odgovoran za urbanističko planiranje. Na njemu je samo da opravda trošak ulaganja planiranim budućim prihodima. Odgovara svojim vlasnicima, ne Ičićanima. Onaj tko odgovara Ičićanima je njihov susjed, gradonačelnik Ivo Dujmić, kao i Gradsko vijeće. Gradska vlast – izvršna i parlamentarna – zadužena je za prostorno planiranje. Vrijeme za prigovore bilo je sve dok se nije pojavio investitor koji je dobio valjane dozvole za izgradnju. No, kao i obično, opatijski građani o problemima počnu razmišljati tek u onom trenutku u kojem se više ništa ne može promijeniti…

– Planiranje 2
Now baby look I’ve
I’ve got nothing but money, honey
And I wanna spend it all…
(will.i.am)

Kako izgleda planiranje u Gradu Opatiji, zorno pokazuju rezultati izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Osim što je ovaj grad bio jedini koji je uveo obustavu izvršenja gradskog budžeta, kako bi zaustavio potpuni raspad sistema, sada sve više na naplatu dolazi politika „pijanih milionera“ u kojima se novac razbacivao šakom i kapom na projekte koji su redovito probijali planirane budžete.

Pomalo je licemjerno kada se tvrdi da je zbog pomaganja gospodarstvu, udrugama i građanima tijekom koronakrize proračun doveden u teško stanje. Ova pomoć stajala je 7 milijuna kuna. To je čak 4 milijuna kuna manje od iznosa koji je Grad Opatija izgubio povlačenjem Talijanske unije iz projekta izgradnje Dječjeg vrtića na Punta kolovi, zato što ga gradonačelnik Ivo Dujmić nije zaštitio ugovorom.

Osim toga, troškovi vrtića porasli su sa 38 na 43 milijuna kuna, pa je tu ostalo još 5 milijuna kuna „bačenih u vjetar“. Oko sedam milijuna kuna više od plana koštala je izgradnja Centra Gervais. Još barem 4 milijuna kuna iznosio je veći trošak investicije u Sportsku dvoranu Marino Cvetković od onog koji je planiran.

Drugim riječima, Grad Opatija 16 milijuna kuna „spiskao“ je na neplanirane radove samo u 3 velike investicije. Još kada dodamo gubitak zbog lošeg dogovora s „talijanskim partnerima“, dolazimo do iznosa koji je i više od godinu dana gospodarstvenike mogao osloboditi plaćanja najamnine i komunalne naknade, građane plaćanja vrtića te udrugama jamčiti 4.000 kuna za zaposlene.

Možda korona ipak nije kriva za sve.

Planiranje 3
And since we’ve no place to go,
Let it snow, let it snow, let it snow…
(Dean Martin)

S jedne strane, pozitivna je vijest da je Slovenija žiteljima Primorsko-goranske županije omogućila ulaz bez testiranja u njihovu zemlju. S druge strane, teško je oteti se dojmu kako je stvar isplanirana zbog skorog početka sezone skijanja.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

12 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!